Szerelem, bulik, házasság, első közös otthon: sok fiatalhoz hasonlóan az autizmussal élő Tamara is ezekre vágyik. Azonban számára ezek elérhetetlenek, vágyai és érzései csak a papíron kelnek életre. Több száz elképesztően részletes rajzot készített eddig álmairól, a videóban pedig beszél a szerelméről is. 

Az autizmussal élő Tamara rajzai sajátos naplóként is funkcionálnak: álmai és vágyai kelnek életre bennük.

autistic art autizmus rajz gyerek álom

Mihálykó Tamara gyerekkora óta kizárólag saját magát és a számára fontos embereket rajzolja, például szerelmét, Szilvesztert.

A film az Autistic Art Alapítvány és jószolgálati nagykövete, Gryllus Dorka, valamint a Magyar Telekom közreműködésével készült.

 

Tamarához hasonlóan az autista fiatalok többsége nehezen alakít ki kapcsolatokat. Az autizmust ugyanis az agy veleszületett fejlődési zavara okozza. Az autizmusban érintettek a környezeti ingereket eltérően észlelik, a fogyatékosság pedig többek között azt is befolyásolja, ahogyan kommunikálnak (40 százalékuk például egyáltalán nem beszél). 

autistic art autizmus rajz gyerek álom

Tamara rajzain valós emberek elevenednek meg, de olyan helyzetekben, amelyeket a fiatal lány nem élhetett meg: rendszeresen rajzol a szerelemről, házasságról, barátságról. Mivel önálló életvitelre nem képes, a rajzai segítségével jut el diszkóba vagy sétál egyet a szerelmével. Tamara a miskolci Szimbiózis Alapítvány lakója az Autistic Art Alapítvány művészeti programja keretében rajzol. Az országban ez biztosít művészetterápiás foglalkozást kortárs művészeti szemlélettel. Az alapítvány 2010-ben indította el foglalkozásait, amelyek jelenleg hat autistákat ellátó, civil fenntartású lakóotthonban érhetőek el.

autistic art autizmus rajz gyerek álom

„Tamara rajzai a pontos és realisztikus, illetve az ezzel ellentétben álló idealizált ábrázolás különös ötvözete: adott esetben saját portréjának ugyanúgy része a hatalmas kék szem és a hegyvonal hullámaihoz hasonlító mályvaszínű ajkak, mint az utóbbi felett finoman kidolgozott narancssárga bajusz. Frida Kahlo bajuszos önarcképei juthatnak eszünkbe, valahányszor Tamara önarcképeit nézzük. Tamara ezeket a rajzokat mint egyfajta fotóalbumot magánál hordja, nézegeti, mintegy a saját álomvilágának képi bizonyítékaként mindaddig, amíg a papír teljesen el nem kopik” – emelte ki Tarr Hajnalka, az Autistic Art művészeti program vezetője.