Autista fiatalok színes, egyedi rajzai kerültek iskolaszerekre: az Autistic Art Alapítvány szeptemberre autizmussal élő alkotók rajzaival díszített iskolai füzeteket, noteszeket, mappákat és ceruzatartókat dobott piacra. A termékek ráadásul jó ügyet szolgálnak: segítenek jobban megérteni az autisták zárt világát, megvásárlásukkal pedig az alapítvány munkáját lehet támogatni. Az Autistic Art autista fiatalokat ellátó lakóotthonokat támogat és ezekben tart művészeti foglakozásokat. Az itt születő rajzokat pedig jótékony termékeken jeleníti meg és hozza kiskereskedelmi forgalomba. 
 
Az Autistic Art Alapítvány két egymással összefüggő megoldással segít az autizmussal élőkön. Egyrészt autizmussal élőknek fenntartott lakóotthonokban tart művészeti foglalkozásokat, ahol a fiatalok szabadon alkothatnak. Másrészt az elkészült rajzok jótékony célú termékeken jelennek meg. 

Rajzból notesz
A program terápiaként is működik: hosszú távon is elfoglaltságot biztosít és segíti az önálló életvitelre nem képes autista fiatalokat abban, hogy a külvilággal jobban kapcsolatba kerülhessenek. Tízből négy autizmussal élő például egyáltalán nem beszél. Azok a fiatalok, akik nem vagy minimálisan képesek kommunikálni, alkotásaikkal megmutathatják magukat. 

 

Kalocsai Nóra, autizmussal élő alkotó munkája - Forrás: Autistic Art Alapítvány

Notesz Kalocsai Nóra rajzával - Forrás: Autistic Art Alapítvány

Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője elmondta: „Mára minden 68. ember autizmussal él, ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Nekik nyújt segítséget az Autistic Art Alapítvány. Szeretnénk megmutatni, hogy autista fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró termékek”. 

 

Balázs Mihály, autizmussal élő alkotó munkája - Forrás: Autistic Art Alapítvány

Notesz Balázs Mihály rajzával - Forrás: Autistic Art Alapítvány

A művészetterápiás foglalkozásokon elkészült rajzok most például noteszeken, füzeteken, mappákon, ceruzatartókon jelennek meg. A befolyó összeget az alapítvány a lakóotthonok és a művészeti foglalkozások fenntartására fordítja.

Társadalmi vállalkozás
„Ezeken a foglalkozásokon piacképes termékek készülnek. Azt szeretnénk, hogy minél többen – legalább minden 68. háztartás - találkozzanak a termékekkel és így jobban megértsék az autizmust. Éppen ezért az idei tanévre Kalocsai Nóra, Lakatos Renáta, Bihari László, Réti Kristóf, Balázs Mihály, Varga Máté, Vreczenár Viktor grafikáival díszített füzetekkel, ceruzatartókkal, noteszekkel, mappákkal jelentünk meg a piacon. Fontosnak tartjuk, hogy olyan megoldásokat találjunk, amelyekkel tovább tudjuk támogatni az otthonokat. A művészeti programunk egyértelműen pozitív hatással van a fiatalokra: van, aki a papír sarkát színezte majd évek múlva odáig jutott, hogy hatalmas lapokat terítenek be a grafikái” – mondta Bella Viktória.

 

Forrás: Autistic Art Alapítvány

A különleges termékeket az Autistic Art Alapítvány webshopja mellett a kiemelt Libri könyvesbolt-hálózat egységeiben, valamint az irodai kellékeket, papír-írószereket forgalmazó Pirex kiemelt üzleteiben lehet megvásárolni szeptember közepétől. 

Az Autistic Art Alapítvány 10 civil fenntartású lakóotthont támogat, ahol több mint 200 autizmussal élő fiatalt látnak el. Az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban azonban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően.