Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Van szeplőd? Lerajzollak! - Ékszer lett Nóri alkotásából

Nóri nagyon szereti a barátait, és gyakran rajzolja le őket: bár a figurák látszólag hasonlóak egymáshoz, jó szeme van ahhoz, hogy meglássa az emberek jellegzetes tulajdonságait. Ezekkel a rajzokkal spirálfüzeteket tölt tele, amelyeket általában magával hord. Csak olyan embereket rajzol le, akiket személyesen ismer, különösen a hozzá közel állókat szereti megörökíteni: családját, iskolatársait, barátait.

A film az Autistic Art Alapítvány és jószolgálati nagykövete, Gryllus Dorka, valamint a Magyar Telekom közreműködésével készült.

Ügyel a részletekre: rajzaiból kiderül, hogy az illető milyen ruhát visel, van-e szeplője, sminkeli-e magát. Nincs részlet, ami kevésbé lenne fontos.

remény rajz autizmus autistic art alapítvány művészet terápia

Kalocsai Nóra a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él, és 2014 óta rajzol az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás foglalkozása keretében. Az autizmussal élők számára gyakran fontos az állandóság: Nóra nagy kedvence például a filctoll, ezzel szeret a leginkább alkotni.

remény rajz autizmus autistic art alapítvány művészet terápia

Nóri rajzai Stomfai Krisztina kortárs ékszertervező művészt is megihletettek, aki egy jótékonysági aukcióra ezt az ékszert készítette:

remény rajz autizmus autistic art alapítvány művészet terápia

Emellett Nóri grafikái a Kele for Autistic Art-pulcsikon is visszaköszönnek:

remény rajz autizmus autistic art alapítvány művészet terápia

Ha tetszenek az autizmussal élő fiatalok alkotásai, akkor lájkolhatod az Autistic Art Facebook-oldalát.

0 Tovább

9 ezernél tartanak az autisták

Rajzokkal igyekeznek kifejezni magukat. Elég jól csinálják.

Zoltán Gábor autizmussal élő fiatal, a Miskolci Autista Alapítvány otthonának lakója, íme az egyik alkotása.

autistic art mosoly otthon alapítvány autizmus művészet művészetterápia rajz

Az autizmussal élők fiatalok mintegy 40 százaléka nem beszél: az autisták összefüggések helyett inkább képben gondolkodnak, ezért fontos számukra a rajzolás. A rajzaikon keresztül ki tudják fejezni magukat, és a külvilág is megismerheti különleges gondolataikat. A képek megállják a helyüket a kortárs művészek alkotásai mellett is.

 A Mosoly Otthon Alapítvány képzőművészeti szemléletű művészetterápiás foglakozásokat tart 6 magyarországi autistákat ellátó lakóotthonban, az egyik ilyen foglalkozáson készítette a fenti képet Zoltán Gábor. A foglalkozások keretében 2010 óta több mint 9 ezer rajz készült.

„Bizonyos alkotóktól már több száz darabos grafikai sorozatunk is van. Célunk, hogy a gyűjteményünk elérhető legyen olyan érdeklődők, kutatók, egyetemi hallgatók számára, akik kifejezetten érdeklődnek az autizmussal élő emberek rajzi világa iránt” – mondta Tarr Hajnalka, kortárs képzőművész, a program vezetője.

Ha tetszett, kövess minket a Facebookon!

0 Tovább

Sokakat érint, mégse tudunk róla eleget

Közel 100 ezer ember érintett az autizmus által Magyarországon

Minden századik ember autizmussal él Magyarországon, a fogyatékosságok közül pedig jelenleg az autizmus spektrumzavarban érintettek száma növekszik a leggyorsabban. Az autisták számára kialakított lakóotthonok mégis komoly anyagi problémákkal és szakemberhiánnyal küzdenek - derül ki az Autistict Art - Mosoly Otthon Alapítvány április 2-ai Autizmus Világnapja alkalmából készült összeállításából. A szervezet célja, hogy az autisták életkörülményeit, társadalmi integrációjukat segítse. Az elmúlt hat évben az alapítvány több mint 120 millió forinttal támogatott 11 autista lakóotthont.

A világon több 100 millió ember él autizmussal, és minden huszadik percben egy újabb esetet diagnosztizálnak, így ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Magyarországon körülbelül 100 ezer ember érintett és 60 ezer diagnosztizált az amerikai AutismSpeaks.org oldal és az Autisták Országos Szövetsége adatai alapján.

Az autizmust az agy veleszületett fejlődési zavara okozza, amely rendkívül változatos fejlődésben és viselkedésben jelenik meg. Ez érinti a kommunikáció és társas viselkedés területét, illetve a környezeti ingerek eltérő észlelését. Az autista gyerekek mintegy 40 százaléka például egyáltalán nem beszél.

0 Tovább

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek