Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Így látja a Balatont az autista fiatal

A Balatont rajzolták le autizmussal élő fiatalok, Bihari László például jellegzetes emberalakjait helyezte kék háttér elé. Laci a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él, és itt vesz részt művészetterápiás foglalkozásokon.

autizmus balaton nyár víz hajó vitorlás művészet jótékonyság autista

Csendben, koncentrálva szeret alkotni, rajzaival pedig az egész lapot kitölti. A foglalkozás témája ezúttal a víz és a vitorlás hajók voltak, így születtek meg a kék színű Balatont ábrázoló rajzok. Jellegzetes emberalakjai hol önmagukban, hol sokan jelennek meg a rajzokon.

autizmus balaton nyár víz hajó vitorlás művészet jótékonyság autista

Bihari László az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás programja keretében rajzol. Emberalakjai valós személyeket jelenítenek meg, leginkább a szüleit vagy őt magát. Laci hosszadalmas, koncentrált, repetitív módon vonalkázott színfelületeket növeszt a papírra, négyzet vagy kör alakú formákat képezve. Páratlan érzékkel nyúl a színekhez.

autizmus balaton nyár víz hajó vitorlás művészet jótékonyság autista

0 Tovább

Autista alkotók mutatkoznak be egy különleges kiállításon

Mi a közös az autizmusban és a művészetben? Erre keresi a választ egy különleges kiállítás.

Ismétlődő formák, külvilágot kizáró fókusz, a lényegtelen kiemelése a lényegessel szemben – ezek ugyanúgy jellemzőek a kortárs művészetre mint az autizmusra. Az autizmus jellemzően nem művészeti téma. Egy különleges kiállítás keretében azonban most 8 autizmussal élő alkotó mellett olyan kortárs képzőművészek munkáit ismerheti meg a közönség, amelyek tartalmukban, témájukban vagy alkotói módszerükben reflektálnak az autizmusra.

autizmus művészet autista kiállítás

Uglár Csaba alkotása

Az „Autizmus mint metafora” című kiállításon résztvevő autista alkotók az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának résztvevői, a rajzok a program grafikai gyűjteményéből származnak. Az alapítvány 10 bentlakásos autista lakóotthont támogat, ezek közül 6 otthonban egy különleges művészetterápiás foglalkozás is működik, ahol a fiatalok szabadon rajzolhatnak.

autizmus művészet autista kiállítás

Varga Máté, autizmussal élő fiatal alkotása

Tarr Hajnalka, a kiállítás egyik kurátora az alapítvány művészeti programjának vezetőjeként kezdte tanulmányozni az autista fiatalok alkotásait. „9 éve, amikor először tartottam rajzfoglalkozást autizmussal élő emberek számára, nagyon meglepődtem azon, hogy a spontán rajzolói metódusuk milyen sok ponton ismerős számomra a kortárs művészetből. Ez egy nagyon izgalmas terület, és ez a kiállítás egy újabb bizonyíték arra, hogy érdemes foglalkozni az autizmus és a művészet kapcsolatával” – mondta Tarr Hajnalka.

 „Amíg művész teremt egy másik világot, ahol a valóság minden velejárójának hátat fordíthat, addig az autisták beleszületnek ebbe a világba” – tette hozzá Tarr Hajnalka.

A kiállítás megtekinthető:

Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (Dunaújváros, Vasmű út 12.) 2017. augusztus 4-ig, hétfőtől szombatig 10–18 óráig. www.ica-d.hu

Szent István Király Múzeum Megyeház utcai kiállítótér (Székesfehérvár, Megyeház u. 17.) 2017. szeptember 17-ig, keddtől vasárnapig 10–18 óráig. www.szikm.hu

0 Tovább

Mi lesz a gyerekkel nélkülem?

Az autizmussal élők és hozzátartozóik helyzete nehéz: a családok élete gyökeresen megváltozik, és komoly anyagi terhet is ró rájuk az autista családtag ellátása. Ráadásul sok családnál probléma, hogy mi lesz a gyerekkel, ha a szülők már nem tudják segíteni. Hiszen az autizmussal élő fiatalok egy részének folyamatos támogatásra van szüksége a mindennapokban.

Az autizmust az agy veleszületett fejlődési zavara okozza, amely rendkívül változatos fejlődésben és viselkedésben jelenik meg. Az autista gyerekek mintegy 40 százaléka például egyáltalán nem beszél. A fogyatékosság súlyosságától függően van, hogy a speciális ellátásra szoruló autistáknak nem lehet otthon megfelelő körülményeket biztosítani. Ebben az esetben nyújtanak segítséget az autisták számára létrehozott lakóotthonok.

A lakóotthonok azért is kulcsfontosságúak, mert az autisták számára is nagyon fontos, hogy közösségben legyenek. Az Autistic Art Alapítvány szerint autistaként is lehet teljes életet élni, ha környezet megengedi. Az otthonokban olyan környezetet alakítottak ki, ahol nincs sok zavaró inger, és egy biztonságos helyet jelent a mindennapokban. Ráadásul az otthonokban a fiatalok fejlesztő foglalkozásokon vesznek részt, és ezek jelentősen javíthatják az életminőségüket. Az otthonokban élő, önálló életvitelre nem képes fiatalok így közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően. A lakók számára ezek az otthonok jelentik a biztonságot és sokszor a második családot is.

1 Tovább

Összetört piszoár

Az autizmussal élő fiatalok rajzait bemutató sorozatunk most Jászai Zsolt alkotásaival folytatódik. Zsolt fiatal kora ellenére úgy rajzol térben, mintha ennél természetesebb dolog nem is lenne a világon. Épületei, a semmiben lebegő lépcsősorai mindig pontosan követik a perspektíva szabályait.

autizmus autista rajz művészet piszoár

A számítógépes játékok, a tévében látott feliratok, szlogenek vagy motívumok sokszor felkeltik az érdeklődését, majd rajzokat készít ezekről. Zsolt rendkívül lendületesen, gyorsan, nagy magabiztossággal rajzol.

autizmus autista rajz művészet piszoár

autizmus autista rajz művészet piszoár

Egy-egy motívum pedig sok rajzán szerepet kap, ilyen például piszoár - épségben vagy összetörve. Zsolt az Autistic Art művészetterápiás programja keretében rajzol, amely jelenleg 6 autistákat ellátó lakóotthonban érhető el. Rajzaik segítenek abban, hogy jobban belelássunk az autisták zárt, izgalmas világába.

autizmus autista rajz művészet piszoár

autizmus autista rajz művészet piszoár

0 Tovább

Autizmussal élő fiú rajzolt a Vivicittá-pólók hátuljára

Spéci pólót kapnak a Vivicittán résztvevő futók: a hétvégi városvédő futás hivatalos pólójára idén az autizmussal élő Varga Máté grafikája került. Máté nem beszélő autista, aki a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonban él, és évek óra rajzol az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás programja keretében.

autizmus autista rajz futás futóverseny művészet jótékonyság vivicittá

Így néz ki az idei Vivicittá-póló.

Máté izgalmas rajzain különböző geometrikus körvonalak épülnek egymásra, rendelődnek egymás mellé. Újabban a már ismerős motívumok halmazára egy erőteljesebb rajzeszközzel (pl. pasztell) amőba-szerű formát helyez. Máté korábban leginkább a zöld illetve a kék színhez ragaszkodott, mostanra viszont új színek is megjelentek nála: a sárgák, barnák, és a fekete is.

autizmus autista rajz futás futóverseny művészet jótékonyság vivicittá

autizmus autista rajz futás futóverseny művészet jótékonyság vivicittá

A művészetterápiás program jelenleg 6 autistákat ellátó lakóotthonban érhető el. Nagy szükség van rá, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. 40 százalékuk pedig egyáltalán nem beszél, így rajzaik segítségével ismerhetjük meg jobban őket és a világukat.

0 Tovább

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek