Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ékszerek kettős értékkel - autizmussal élőkön segítenek

Különleges módon segítenek az autizmussal élőknek magyar művészek: autista fiatalok rajzaiból inspirálódva készítettek egyedi ékszereket, ruhákat, kiegészítőket és designtárgyakat. Az alkotások október 18-án, az Autistic Art Alapítvány éves jótékonysági aukcióján kerültek kalapács alá.


Az autizmust és a művészetet hozza össze immár 10 éve az Autistic Art Alapítvány éves jótékonysági aukcióján, amelyre október 18-án Budapesten került sor. A művészek autista fiatalok rajzaira reagálva alkotnak, a közös munkából pedig igazán különleges, jótékony célú dolgok születnek.
 
Idén többek között egyedi ékszerek, ruhák, kiegészítők, ágynemű, kerámiák és designtárgyak készültek olyan designerek, művészek és ékszertervezők közreműködésével, mint Abaffy Klára, Gera Noémi, Kele Ildikó vagy Anh Tuan. A kezdeményezésben az idén 15 művész vett részt, akik az alapítvány művészeti programja keretében alkotó autista fiatalok grafikáiból inspirálódtak: egy-egy autista fiatal munkáját kiválasztva hoztak létre egyedi tárgyakat jótékony célra. Kalapács alá került 15 kortárs művész alkotása is.
 
Rajzból ágynemű és bross
 
A művészek olyan tárgyakat alkottak, amelyeken a sajátjuk mellett  a választott autista alkotó stílusa, motívumvilága is visszaköszön. Így lett például Abuczki Dávid, autista fiatal rajzából tál Konda Brigi keramikus közreműködésével, Lakatos Renáta grafikájából nyaklánc Gera Noémi ékszertervező művész segítségével, hernyóselyem kimonó a Kamchatka Designtól Bihari László rajzával.

Gera Noémi, ékszertervező művész munkája

Lakatos Renáta, autizmussal élő alkotó inspirációul szolgáló munkája

Az aukcióból származó bevételéből az Autistic Art Alapítvány 10 hazai civil fenntartású autista lakóotthont támogat és egy egyedülálló művészetterápiás program keretében foglalkozásokat  tart az autizmussal élőknek. Utóbbiakon születtek a művészeket megihlető grafikák is.

Autistic Art ágynemű

Bihari László, autizmussal élő alkotó ihletül szolgáló munkája

A forrásteremtési eszközként és terápiakánt egyaránt működő művészetterápiás foglalkozások jelenleg 6 lakóotthonban érhetőek el. 

„Az Autistic Art egyik célja, hogy megmutassa: autista fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró termékek. Az idei aukciónk több mint 22 millió forinttal zárult” – mondta Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője.

0 Tovább

Spéci kütyükkel pillanthat be az autisták világába

Autista fiatalok felnagyított rajzait nézhetik meg a látogatók virtuális valóság segítségével az Art Market Budapesten. VR-szemüvegekkel hét alkotó 22 grafikáját tekinthetik meg az eredeti többszörösére nagyítva.
 
Autista fiatalok hatalmasra nagyított rajzai jönnek az Art Market Budapestre. Virtuális valóság (VR) szemüveggel a látogatók a külvilágot kizárva idén is egy teljes kiállítást nézhetnek végig a kortárs képzőművészeti vásáron az Autistic Art Alapítvány és a Walter’s Cube cég együttműködése keretében. A tárlat csak virtuálisan létezik, a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros egyik kiállítótermét digitalizálták a szakemberek, és ebbe a virtuális térbe kerültek az autista fiatalok absztrakt rajzai. A fiatalok egy része ráadásul egyáltalán nem beszél, így a külvilág felé leginkább a rajzaikkal mutathatják meg, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. 


„Különleges módja ez a kiállítás megtekintésének: a virtuális valóságban való lét ugyanis nagyon hasonlít arra, ahogy az autizmussal élők a saját zárt világukban élnek, amiből ritkán lépnek csak ki. A VR-szemüvegeknek köszönhetően a látogatók is egy zárt, belső világba kerülnek: nem kell a külső zavaró ingerekkel foglalkozni, a többi látogatót kerülgetni, nincs hangzavar. Mintha csak zárás után lennénk egy múzeumban” – mondta Tarr Hajnalka, az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának vezetője.  


Idén még egy különlegességgel készültek a szervezők az Art Marketra: a képeket az eredeti méretük többszörösében lehet megnézni. „Ezek a rajzok jellemzően A4-es papírra készültek, a VR azonban lehetőséget ad arra, hogy szintet lépjünk és a képeket akár 2-3 méteresre is nagyítsuk. A technológia ráadásul teljes térbeli élményt nyújt, a látogatók odasétálhatnak a képekhez a virtuális kiállítóteremben” – tette hozzá Tarr Hajnalka. 

Kint marad a valóság
A kiállításon megjelenő rajzok az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának keretében készültek. Az alapítvány 10 civil fenntartású lakóotthont támogat, ahol több mint 200 autizmussal élő fiatalt látnak el. Az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban azonban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően. 


Művészek:
Bálizs Mihály, Bihari lászló, Lakatos Renáta, Pados Zulejka, Stadtmüller Tamás, Varga Máté, Zana Kristóf

0 Tovább

Autista fiatalok rajzai segítik az iskolakezdést - Kinyílik egy zárt világ

Autista fiatalok színes, egyedi rajzai kerültek iskolaszerekre: az Autistic Art Alapítvány szeptemberre autizmussal élő alkotók rajzaival díszített iskolai füzeteket, noteszeket, mappákat és ceruzatartókat dobott piacra. A termékek ráadásul jó ügyet szolgálnak: segítenek jobban megérteni az autisták zárt világát, megvásárlásukkal pedig az alapítvány munkáját lehet támogatni. Az Autistic Art autista fiatalokat ellátó lakóotthonokat támogat és ezekben tart művészeti foglakozásokat. Az itt születő rajzokat pedig jótékony termékeken jeleníti meg és hozza kiskereskedelmi forgalomba. 
 
Az Autistic Art Alapítvány két egymással összefüggő megoldással segít az autizmussal élőkön. Egyrészt autizmussal élőknek fenntartott lakóotthonokban tart művészeti foglalkozásokat, ahol a fiatalok szabadon alkothatnak. Másrészt az elkészült rajzok jótékony célú termékeken jelennek meg. 

Rajzból notesz
A program terápiaként is működik: hosszú távon is elfoglaltságot biztosít és segíti az önálló életvitelre nem képes autista fiatalokat abban, hogy a külvilággal jobban kapcsolatba kerülhessenek. Tízből négy autizmussal élő például egyáltalán nem beszél. Azok a fiatalok, akik nem vagy minimálisan képesek kommunikálni, alkotásaikkal megmutathatják magukat. 

 

Kalocsai Nóra, autizmussal élő alkotó munkája - Forrás: Autistic Art Alapítvány

Notesz Kalocsai Nóra rajzával - Forrás: Autistic Art Alapítvány

Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője elmondta: „Mára minden 68. ember autizmussal él, ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Nekik nyújt segítséget az Autistic Art Alapítvány. Szeretnénk megmutatni, hogy autista fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró termékek”. 

 

Balázs Mihály, autizmussal élő alkotó munkája - Forrás: Autistic Art Alapítvány

Notesz Balázs Mihály rajzával - Forrás: Autistic Art Alapítvány

A művészetterápiás foglalkozásokon elkészült rajzok most például noteszeken, füzeteken, mappákon, ceruzatartókon jelennek meg. A befolyó összeget az alapítvány a lakóotthonok és a művészeti foglalkozások fenntartására fordítja.

Társadalmi vállalkozás
„Ezeken a foglalkozásokon piacképes termékek készülnek. Azt szeretnénk, hogy minél többen – legalább minden 68. háztartás - találkozzanak a termékekkel és így jobban megértsék az autizmust. Éppen ezért az idei tanévre Kalocsai Nóra, Lakatos Renáta, Bihari László, Réti Kristóf, Balázs Mihály, Varga Máté, Vreczenár Viktor grafikáival díszített füzetekkel, ceruzatartókkal, noteszekkel, mappákkal jelentünk meg a piacon. Fontosnak tartjuk, hogy olyan megoldásokat találjunk, amelyekkel tovább tudjuk támogatni az otthonokat. A művészeti programunk egyértelműen pozitív hatással van a fiatalokra: van, aki a papír sarkát színezte majd évek múlva odáig jutott, hogy hatalmas lapokat terítenek be a grafikái” – mondta Bella Viktória.

 

Forrás: Autistic Art Alapítvány

A különleges termékeket az Autistic Art Alapítvány webshopja mellett a kiemelt Libri könyvesbolt-hálózat egységeiben, valamint az irodai kellékeket, papír-írószereket forgalmazó Pirex kiemelt üzleteiben lehet megvásárolni szeptember közepétől. 

Az Autistic Art Alapítvány 10 civil fenntartású lakóotthont támogat, ahol több mint 200 autizmussal élő fiatalt látnak el. Az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban azonban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően.

0 Tovább

Iskolafüzetekkel segíthet az autistáknak

Autista fiatalok remek rajzaival díszített füzetekkel rukkolt elő az Autistic Art Alapítvány az iskolakezdésre. 

Több szempontból is kivételesek a füzetek: egyrészt egyediek, hiszen a borítót autizmussal élő fiatalok rajzai díszítik. Ráadásul a füzetekkel a fiatalokat lehet támogatni.

Az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás foglalkozásokat tart olyan lakóotthonokban, ahol autizmussal élők laknak. Ezeken a foglalkozásokon vesz részt Balázs Mihály is. Rajzai erőteljes gesztusokra és színekre épülnek, lendületes vonalak kis halmazokban sűrűsödnek egymás mellé különböző színekkel, a satírozott szakaszok közé körök ékelődnek. Mihály gyakran és hirtelen vált színt, így rajzai vibráló színvilágot nyújtanak  Általában addig halmozza a színfoltokat, amíg a papír meg nem telik.

A füzetek megvásárolhatóak az alapítvány webshopjában, a kiemelt Müller, Pirex és Libri üzletekben. A befolyt összegből pedig 10 civil fenntartású lakóotthont támogathatunk, ahol több mint 200 fiatalt látnak el.

0 Tovább

Autista fiatalokat támogathatunk a Kékszalagon

Rendhagyó megoldással lehet támogatni az autizmussal élő fiatalok számára művészetterápiás foglalkozásokat tartó Autistic Art Alapítványt az idei, jubileumi Kékszalagon. Íme a két szalaggal a Kékszalagon - autista fiatalok zseniális rajzaival kiegészítve.

Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenye az idén jubileumhoz érkezik, július 26-án rajtol ugyanis az 50. Kékszalag Erste Nagydíj.

A verseny fő támogatójának, Erste Banknak köszönhetően a versenyzők az Autistic Art Alapítványt támogathatják, és így segíthetik az autizmussal élőket. A kezdeményezés lényege, hogy a vitorlázók 5 és 10 ezer forinttal tudják támogatni az alapítvány munkáját. A támogatásokat a nevezéskor fizethetik be a versenyzők, akik a versenyhez szükséges szalag mellé kapnak egy különleges, Varga Máté autizmussal élő alkotó grafikájával díszített kék szalagot is. Ezt a szalagot pedig kitehetik a hajójukon.

Az Autistic Art Alapítvány 10 autista fiatalokat ellátó lakóotthont tart fenn, 6 otthonban pedig különleges művészetterápiás foglalkozásokat is szervez. A program terápiaként és különleges forrásteremtésként is működik. Ezekre a foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autizmussal élő fiatalok jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. 40 százalékuk például egyáltalán nem beszél. Azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. A művészeti foglalkozások segítenek abban, hogy ezeknek a fiataloknak is nyitva maradjon az ablakuk a világra.

A foglalkozásokon a fiatalok általában szabadon rajzolnak, de a Balaton is megihlette őket. Nóri például a Balatonon ringatózó vitorlásokat rajzolt.

Kristóf alig beszélő, autizmussal élő fiú pedig ilyen vitorlásokat rajzolt:

 

Bihari Lacinak pedig ez jutott eszébe a Balatonról:

0 Tovább

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek