Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mosolygós manó beszél az autizmussal élő Kristóf helyett

Színes, mosolygós emberalakokat álmod meg az autizmussal élő Kristóf. Újra és újra lerajzolja őket. Általában izgatottan válogat a ceruzák között, ösztönösen ráérez az árnyalatok összhangjára, a különböző részeket finom ritmusban hangolja képpé.

Kristóf nem beszél, a miskolci, autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonban él és itt is rajzol az Autistic Art művészeti foglalkozása keretében. Legkedveltebb és legtöbbször ábrázolt motívuma pedig ez a széles mosollyal megjelenített, színes emberfigura, amit valószínűleg önmagáról mintáz.

#autizmus autista autisticart művészet rajzÚjabban az emberfigurákon kívül mást is lerajzol: így került a papírra egy cica, autó és egy kék lovacska is. Kristóf munkája Huber Kinga ékszertervező művészt is megihlette, ez a nyaklánc születtet a rajz alapján.

#autizmus autista autisticart művészet rajz

#autizmus autista autisticart művészet rajz

 

0 Tovább

Egyedi ékszer lett az autista fiatal rajzából

Autizmussal élő fiatalok grafikáiból inspirálódva készültek egyedi ékszerek, bútorok és designtárgyak jótékony célra. Az alkotások október 19-én, az Autistic Art Alapítvány jótékonysági aukcióján kerültek kalapács alá.

Többek között egyedi ékszerek, bútorok, kiegészítők, kerámiák és designtárgyak készültek olyan designerek, művészek és ékszertervezők közreműködésével mint a Hannabi, Abaffy Klára vagy Anh Tuan. A kezdeményezésben résztvevő művészek az Autistic Art Alapítvány művészeti programja keretében alkotó autista fiatalok grafikáiból inspirálódtak: egy-egy autista fiatal munkáját kiválasztva hoztak létre egyedi tárgyakat jótékony célra.

Rajzból ékszer és fotel lesz

A művészek olyan tárgyakat alkottak, amelyeken a saját stílusuk mellett a választott autista alkotó stílusa, motívumvilága is visszaköszön.

autizmus autista rajz ékszer divat

Huber Kinga ékszertervező-művész választása Réti Kristóf munkáira esett, a rajzok alapján két nyakláncot készített. Huber Kinga elmondta, hogy Kristóf balatoni vitorlásokat ábrázoló rajzainak élénk színei, merész színtársításai fogták meg. A munka során pedig lélekben visszatérhetett a saját gyerekkori, balatoni élményeihez is. Az ékszerek felszínén visszaköszönnek Kristóf ceruzavonásai is, az eredmény pedig az uszadékfa felületére hasonlító kopottas, erezett textúra lett.

Autizmus és művészet

Kalapács alá került 21 kortárs művész alkotása is. Az est bevételéből az Autistic Art Alapítvány 10 hazai civil fenntartású autista lakóotthont, és egy egyedülálló művészetterápiás programot támogat. Ennek keretében születtek az ihletül szolgáló grafikák is.

0 Tovább

Ismerd meg az autizmussal élőket! Segít a virtuális valóság

Virtuális valóság segítségével nézhetik meg fiatal autista fiatalok rajzait a látogatók az Art Market Budapesten. A virtuális térben való lét nagyon hasonlít arra, ahogy az autizmussal élők a saját zárt világukban élnek

A VR-szemüveggel a látogatók a külvilágot kizárva egy teljes kiállítást nézhetnek végig az Art Market Budapesten. Az Autistic Art Alapítvány és a Walter’s Cube cég együttműködése keretében az autizmussal különleges módon foglalkozó Autizmus mint metafora című tárlat tekinthető meg digitalizálva.

A tárlatot hagyományos formájában szeptemberig két vidéki helyszínen tekinthették meg a látogatók. A Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum közösen megrendezett nagyszabású kiállításán 8 autista alkotó grafikái mellett olyan kortárs művek láthatók, amelyek karakterében megjelennek azok a jellegzetességek, amelyek az autizmus sajátjai is. Ilyenek például az ismétlődő formák, külvilágot kizáró fókusz vagy a lényegtelen kiemelése a lényegessel szemben. A virtuális térben sétálva azonban nem kell a többi látogatóra figyelni és egészen közelről is meg lehet vizsgálni az alkotásokat. A technológia teljes térbeli élményt nyújt, a látogatók odasétálhatnak a képekhez a virtuális kiállítóteremben.

art market art művészet autizmus vr virtuális valóság

Kint hagyni a valóságot

„Igazán különleges módja ez a kiállítás megtekintésének: a virtuális valóságban való lét ugyanis nagyon hasonlít arra, ahogy az autizmussal élők a saját zárt világukban élnek, amiből ritkán lépnek csak ki. A VR-szemüvegnek köszönhetően nem kell a külső zavaró ingerekkel foglalkozni, a többi látogatót kerülgetni, nincs hangzavar. Olyan élmény, mintha zárás után lennénk egy múzeumban” – mondta Tarr Hajnalka, a kiállítás egyik kurátora, és az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának vezetője. 

A kiállításon megjelenő rajzok az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának keretében készültek. Az alapítvány 10 bentlakásos autista lakóotthont támogat, ezek közül 6 otthonban egy különleges művészetterápiás foglalkozás is működik.

0 Tovább

Táskával érkezik a segítség - autista fiatalok rajzaiból inspirálódva készült táskakollekció

Autizmussal élő fiatalok színes, vidám grafikáiból inspirálódva készültek táskák jótékony célra. A Design Hét Budapest keretében debütáló kollekció az Autistic Art Alapítvány és a müskinn tervezőinek együttműködéséből született.

A Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonába látogattak el a müskinn tervezői legújabb táskakollekciójuk kapcsán. Az Autistic Art Alapítvány által támogatott lakóotthonban az autizmussal élő fiatalok művészetterápiás foglalkozásokon is részt vehetnek. Az itt készülő rajzok szolgáltak ihletésül a müskinn csapatának is. Az elkászült táskák vonalain fellelhetők azok a sajátosságok, amelyeket a tervezők az autista fiatalok rajzolási technikáiból tanultak meg és vettek át.

autizmus divat táska művészet rajzolás fashion

„A miskolci otthonban tett látogatás során a tervezők személyesen is megismerkedhettek a művészeti foglalkozások résztvevőivel. Felfigyeltünk a szigorú és ismétlődő rendszerre, ami mind a mindennapi rutinjukat, mint az alkotói tevékenységüket meghatározza. A tervezési folyamat során fontos szerepet kaptak a foglalkozáson született rajzok is, amelyek meg is jelentek a kollekció darabjain, így bepillanthatunk az alkotók személyes világába” – mondta Rakovszky Zsófia, a müskinn egyik alapítója.

autizmus divat táska művészet rajzolás fashion

A kollekció jótékony célt szolgál: a bevételből az alapítvány munkáját támogatják.

Sokakat érint

Mára minden 68. ember autizmussal él, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Nekik nyújt segítséget az Autistic Art, amely 10, az autizmussal élők igényeire specializálódott lakóotthont támogat, ahol több mint 200 fiatalt látnak el.

0 Tovább

A balatoni halakat rajzolja le az autizmussal élő Gábor

Zoltán Gábor leggyakrabban állatokat rajzol, így a Balatonról is a színes halak jutottak az eszébe. Gábor a Miskolci Autista Alapítvány otthonának lakója, és az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás foglalkozásai keretében rajzol.

halak hal balaton autizmus nyár autista jótékonyság rajz művészet

Ezeken a foglalkozásokon a fiatalok eleinte nem kaptak instrukciót, az apró sikerélményért kezdtek rajzolni. Szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy bizonyos koncepció mentén alkossanak, mostanra azonban ez is sikerült. Legutóbb a Balaton és a nyár volt a téma.

Gábor lendületes, könnyed mozdulatokkal halmozza egymásra a figuráit, jelen esetben a színes halakat. A papíron nincs hierarchia, egyik figura sem fontosabb a másiknál. Gábor a rajzfilmfigurák bájával rendelkező figuráit elkezdte szituációkban is elhelyezni. Eszközök tekintetében szívesen kísérletezik: a tustól kezdve az olajpasztellen át egészen a filcig, színes ceruzáig mindent kipróbál.

halak hal balaton autizmus nyár autista jótékonyság rajz művészet

A művészeti program a rajzokon keresztül segít megismerni az autizmussal élők nehezen megközelíthető, különleges, izgalmas világát. Az alkotók képességeit hangsúlyozza és nem a nehézségeket emeli ki.

halak hal balaton autizmus nyár autista jótékonyság rajz művészet

0 Tovább

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek