Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Virtuális valóság segít jobban megismerni az autizmussal élőket

Virtuális valóság segítségével hozzák el fiatal autista alkotók műveit a Sziget Fesztiválra. A VR-szemüvegekkel a fesztiválozók az Autizmus mint metafora című tárlatot járhatják be. A virtuális valóságban való lét pedig nagyon hasonlít arra, ahogy az autizmussal élők a saját zárt világukban élnek.

Virtuális valóság (VR) szemüveggel egész kiállításokat járhatnak be a fesztiválozók anélkül, hogy elhagynák a Sziget Fesztivál Múzeumnegyedét. A látogatók a szemüveget felvéve, a külvilágot kizárva, virtuálisan nézhetnek végig teljes kiállításokat. A Walter’s Cube cég több kiállítás anyagát is digitalizálta: a szemüveggel bárki bebarangolhatja ezeket a tárlatokat. A virtuális térben sétálva pedig nem kell a többi látogatóra figyelni, és egészen közelről is meg lehet vizsgálni az alkotásokat. A technológia teljes térbeli élményt nyújt, a látogatók odasétálhatnak a képekhez a virtuális kiállítóteremben.

autizmus művészet sziget fesztivál virtuális valóság vr

Kint hagyni a valóságot

Az autizmussal különleges módon foglalkozó, Autizmus mint metafora című tárlat az egyike a digitalizált kiállításoknak. A Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum közösen megrendezett nagyszabású kiállításán 8 autista alkotó grafikái mellett, olyan kortárs művek láthatók, amelyek karakterében megjelennek azok a jellegzetességek, amelyek az autizmus sajátjai is. Ilyenek például az ismétlődő formák, külvilágot kizáró fókusz, a lényegtelen kiemelése a lényegessel szemben.

autizmus művészet sziget fesztivál virtuális valóság vr

"Igazán különleges módja ez a kiállítás megtekintésének: a virtuális valóságban való lét ugyanis nagyon hasonlít arra, ahogy az autizmussal élők a saját zárt világukban élnek, amiből ritkán lépnek csak ki. A VR-szemüvegnek köszönhetően nem kell a külső zavaró ingerekkel foglalkozni, a többi látogatót kerülgetni, nincs hangzavar. Olyan élmény, mintha zárás után lennénk egy múzeumban” – mondta Tarr Hajnalka, a kiállítás egyik kurátora, és az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának vezetője. 

A kiállításon megjelenő rajzok az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának keretében készültek. Az alapítvány 10 bentlakásos autista lakóotthont támogat, ezek közül 6 otthonban egy különleges művészetterápiás foglalkozás is működik.

0 Tovább

Ilyennek látja a nyarat az autizmussal élő Nóri

A Balatonon ringatózó vitorlással készült a nyárra Nóri, aki szabadidejében rendszeresen rajzol. Általában barátait, ismerőseit örökíti meg, jellegzetes figuráival pedig egész spirálfüzeteket megtölt, amiket magával hord.

autizmus nyár balaton víz vitorlás hajó művészet terápia jótékonyság

Nóri a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában és 2014 óta rajzol az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás foglalkozásain. A foglalkozásokon a fiatalok általában szabadon alkotnak, de most a Balaton és a vitorlások volt a téma: Nóri szeret úszni és saját balatonos élményei is vannak, ezek ihlették az alkotását.

A művészetterápia abban is segít a fiataloknak, hogy kifejezhessék magukat. Eleinte a fiatalok a terápiákon nem kaptak instrukciót, az apró sikerélményért kezdtek rajzolni. Szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy bizonyos koncepció mentén alkossanak, mostanra azonban ez is sikerült. A művészeti program a rajzokon keresztül segít megismerni az autizmussal élők nehezen megközelíthető, különleges, izgalmas világát. Az alkotók képességeit hangsúlyozza és nem a nehézségeket emeli ki.

autizmus nyár balaton víz vitorlás hajó művészet terápia jótékonyság

Nóri legtöbb rajza filctollal készül, az alkotásai pedig rendkívül részletgazdagok: megfigyeli, hogy az illető milyen ruhát visel, van-e szeplője, sminkeli-e magát. Valójában nincs részlet, ami kevésbé fontos.

0 Tovább

Színes vitorlásokat rajzol az autista Kristóf

Kristóf alig beszélő, autizmussal élő fiú, aki eddig leginkább színes, szélesen mosolygó figurákat rajzolt. Kristóf a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él, és az Autistic Art művészeti programja keretében alkot. A foglalkozáson a fiatalok most a Balatont rajzolták le, Kristófnak pedig a vitorlások és a halak jutottak eszébe.

balaton hal autizmus autista művészet jótékonyság terápia víz nyár

Az autizmussal élők számára a verbális és non verbális kommunikáció nehézséget okoz – 40 százalékuk például egyáltalán nem beszél -, és jellemzően képekben gondolkodnak.

Kristóf legkedveltebb és legtöbbször ábrázolt alakjai a mosolygós emberfigurák, amelyeket vélhetően önmagáról mintáz. A mosolygós figurák mellé érkeztek most meg a halacskák és vitorlások.

balaton hal autizmus autista művészet jótékonyság terápia víz nyár

balaton hal autizmus autista művészet jótékonyság terápia víz nyár

Általában izgatottan válogat a ceruzák között, ösztönösen ráérez az árnyalatok összhangjára. Kristóf lendületesen, energikusan rajzol. Rajzait gyakran elrejti a kíváncsi szemek elől és átsatírozza rajzait, amíg alig látszik az eredeti mű.

0 Tovább

Így látja a Balatont az autista fiatal

A Balatont rajzolták le autizmussal élő fiatalok, Bihari László például jellegzetes emberalakjait helyezte kék háttér elé. Laci a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él, és itt vesz részt művészetterápiás foglalkozásokon.

autizmus balaton nyár víz hajó vitorlás művészet jótékonyság autista

Csendben, koncentrálva szeret alkotni, rajzaival pedig az egész lapot kitölti. A foglalkozás témája ezúttal a víz és a vitorlás hajók voltak, így születtek meg a kék színű Balatont ábrázoló rajzok. Jellegzetes emberalakjai hol önmagukban, hol sokan jelennek meg a rajzokon.

autizmus balaton nyár víz hajó vitorlás művészet jótékonyság autista

Bihari László az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás programja keretében rajzol. Emberalakjai valós személyeket jelenítenek meg, leginkább a szüleit vagy őt magát. Laci hosszadalmas, koncentrált, repetitív módon vonalkázott színfelületeket növeszt a papírra, négyzet vagy kör alakú formákat képezve. Páratlan érzékkel nyúl a színekhez.

autizmus balaton nyár víz hajó vitorlás művészet jótékonyság autista

0 Tovább

Autista alkotók mutatkoznak be egy különleges kiállításon

Mi a közös az autizmusban és a művészetben? Erre keresi a választ egy különleges kiállítás.

Ismétlődő formák, külvilágot kizáró fókusz, a lényegtelen kiemelése a lényegessel szemben – ezek ugyanúgy jellemzőek a kortárs művészetre mint az autizmusra. Az autizmus jellemzően nem művészeti téma. Egy különleges kiállítás keretében azonban most 8 autizmussal élő alkotó mellett olyan kortárs képzőművészek munkáit ismerheti meg a közönség, amelyek tartalmukban, témájukban vagy alkotói módszerükben reflektálnak az autizmusra.

autizmus művészet autista kiállítás

Uglár Csaba alkotása

Az „Autizmus mint metafora” című kiállításon résztvevő autista alkotók az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának résztvevői, a rajzok a program grafikai gyűjteményéből származnak. Az alapítvány 10 bentlakásos autista lakóotthont támogat, ezek közül 6 otthonban egy különleges művészetterápiás foglalkozás is működik, ahol a fiatalok szabadon rajzolhatnak.

autizmus művészet autista kiállítás

Varga Máté, autizmussal élő fiatal alkotása

Tarr Hajnalka, a kiállítás egyik kurátora az alapítvány művészeti programjának vezetőjeként kezdte tanulmányozni az autista fiatalok alkotásait. „9 éve, amikor először tartottam rajzfoglalkozást autizmussal élő emberek számára, nagyon meglepődtem azon, hogy a spontán rajzolói metódusuk milyen sok ponton ismerős számomra a kortárs művészetből. Ez egy nagyon izgalmas terület, és ez a kiállítás egy újabb bizonyíték arra, hogy érdemes foglalkozni az autizmus és a művészet kapcsolatával” – mondta Tarr Hajnalka.

 „Amíg művész teremt egy másik világot, ahol a valóság minden velejárójának hátat fordíthat, addig az autisták beleszületnek ebbe a világba” – tette hozzá Tarr Hajnalka.

A kiállítás megtekinthető:

Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (Dunaújváros, Vasmű út 12.) 2017. augusztus 4-ig, hétfőtől szombatig 10–18 óráig. www.ica-d.hu

Szent István Király Múzeum Megyeház utcai kiállítótér (Székesfehérvár, Megyeház u. 17.) 2017. szeptember 17-ig, keddtől vasárnapig 10–18 óráig. www.szikm.hu

0 Tovább

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek