Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lakóotthonban érzi otthon magát és alkot az autizmussal élő Nóri

„Ez az első hely, ahol Nóri helyén érzi magát, ahol boldog” – mondja Nóri anyukája.

Kalocsai Nóra a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él. A lakóotthonok a fiatalok számára az önállósodás egy formáját kínálják, ahol közösségben lehetnek, amennyiben állapotuk megengedi dolgozhatnak, alkothatnak. Nóri anyukája elmondta, hogy bár hosszú időbe telt, és nagyon nehezére esett elengedni a gyerekét, de most már a lakóotthon a második otthona, ahol jól érzi magát, és itt ő is biztonságban tudhatja a gyerekét. 

Mindig bizonygatom Nórival, a rajzokkal, másoknak is, hogy nézzék meg: az ő boldogsága a legfontosabb  - teszi hozzá Nóri anyukája.

autizmus rajz autizmus világnapja művészet otthon barátság

Nóri 2014 óta vesz részt az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás foglalkozásán. Nagyon fontosak a barátai, és gyakran rajzolja le őket. A figurák látszólag hasonlóak egymáshoz, de jó szeme van ahhoz, hogy meglássa az emberek jellegzetes tulajdonságait. Ezekkel a rajzokkal spirálfüzeteket tölt tele, amelyeket általában magával hord. Az autizmussal élők számára gyakran fontos az állandóság: Nóra nagy kedvence például a filctoll, ezzel szeret a leginkább rajzolni.

autizmus rajz autizmus világnapja művészet otthon barátság

Nóri rajzai azóta pulóvereken is megjelentek, illetve ékszertervezőket is megihlettek.

0 Tovább

Sajátos tudósítás egy futóversenyről

Az autizmussal élő művészek sajátosan látják a világot. Erre jó példa Zoltán Gábor sorozata. Az autizmussal élő Gábor a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él, és az Autistic Art művészeti terápiájának keretében rajzol 2010 óta. A foglalkozásokon az volt a feladata, hogy rajzoljon le egy futót. Mivel Gábor legszívesebben állatokat - például cicákat rajzol - sajátosan értelmezte a feladatot. A futóverseny miatt a cicáinak rajzolt lábakat, azaz kedvenc karaktereit állította két lábra.

Így:

autizmus futás sport macska cica rajz művészet

autizmus futás sport macska cica rajz művészet

Gábor egyébként kezdetben kizárólag egy-egy autót vagy cicát vetett a papírra, utóbbiak jellemzően tátott szájú, tágra nyílt szemű alakok. Mostanra azonban lassan nem maradt olyan lény a földön, amiről ne rajzolt volna, és ne tudna leképezni speciális Zoltán Gáboros rajzfilmfigurává. Figuráit elkezdte szituációban is elhelyezni, amely korábban nem volt jellemző rá. Technikailag szintén nagyon széles spektrumban dolgozik: a tustól kezdve az olajpasztellen át egészen a filcig, színes ceruzáig mindent kipróbál. Vonalai nagyon lendületesek.

Íme pár rajza korábbról:

autizmus futás sport macska cica rajz művészet

autizmus futás sport macska cica rajz művészet

autizmus futás sport macska cica rajz művészet

0 Tovább

Van szeplőd? Lerajzollak! - Ékszer lett Nóri alkotásából

Nóri nagyon szereti a barátait, és gyakran rajzolja le őket: bár a figurák látszólag hasonlóak egymáshoz, jó szeme van ahhoz, hogy meglássa az emberek jellegzetes tulajdonságait. Ezekkel a rajzokkal spirálfüzeteket tölt tele, amelyeket általában magával hord. Csak olyan embereket rajzol le, akiket személyesen ismer, különösen a hozzá közel állókat szereti megörökíteni: családját, iskolatársait, barátait.

A film az Autistic Art Alapítvány és jószolgálati nagykövete, Gryllus Dorka, valamint a Magyar Telekom közreműködésével készült.

Ügyel a részletekre: rajzaiból kiderül, hogy az illető milyen ruhát visel, van-e szeplője, sminkeli-e magát. Nincs részlet, ami kevésbé lenne fontos.

remény rajz autizmus autistic art alapítvány művészet terápia

Kalocsai Nóra a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él, és 2014 óta rajzol az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás foglalkozása keretében. Az autizmussal élők számára gyakran fontos az állandóság: Nóra nagy kedvence például a filctoll, ezzel szeret a leginkább alkotni.

remény rajz autizmus autistic art alapítvány művészet terápia

Nóri rajzai Stomfai Krisztina kortárs ékszertervező művészt is megihletettek, aki egy jótékonysági aukcióra ezt az ékszert készítette:

remény rajz autizmus autistic art alapítvány művészet terápia

Emellett Nóri grafikái a Kele for Autistic Art-pulcsikon is visszaköszönnek:

remény rajz autizmus autistic art alapítvány művészet terápia

Ha tetszenek az autizmussal élő fiatalok alkotásai, akkor lájkolhatod az Autistic Art Facebook-oldalát.

0 Tovább

ABBA - egy autizmussal élő rajongó szemével

Az Eurovíziós Dalfesztiválok történetének egyik legnagyobb sikert elérő együttese a svéd Abba: 1974-ben a Waterloo című dalukkal nyerték meg a versenyt és az azóta eltelt évtizedekben is világszerte népszerűek.

A rajongójuk közé tartozik az autizmussal élő Abucki Dávid is, aki a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él. Dávid az Autistic Art alapítvány által biztosított művészeti program keretében rajzol, és több rajzán is szerepelnek kedvencei, például az ABBA.

autizmus autisticart abba eurovizios dalfesztival a dal popzene

0 Tovább

Áloméletet rajzol magának Tamara

Szerelem, bulik, házasság, első közös otthon: sok fiatalhoz hasonlóan az autizmussal élő Tamara is ezekre vágyik. Azonban számára ezek elérhetetlenek, vágyai és érzései csak a papíron kelnek életre. Több száz elképesztően részletes rajzot készített eddig álmairól, a videóban pedig beszél a szerelméről is.

Az autizmussal élő Tamara rajzai sajátos naplóként is funkcionálnak: álmai és vágyai kelnek életre bennük.

autistic art autizmus rajz gyerek álom

Mihálykó Tamara gyerekkora óta kizárólag saját magát és a számára fontos embereket rajzolja, például szerelmét, Szilvesztert.

A film az Autistic Art Alapítvány és jószolgálati nagykövete, Gryllus Dorka, valamint a Magyar Telekom közreműködésével készült.

0 Tovább

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek