Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Virtuális valóság segít jobban megismerni az autizmussal élőket

Virtuális valóság segítségével hozzák el fiatal autista alkotók műveit a Sziget Fesztiválra. A VR-szemüvegekkel a fesztiválozók az Autizmus mint metafora című tárlatot járhatják be. A virtuális valóságban való lét pedig nagyon hasonlít arra, ahogy az autizmussal élők a saját zárt világukban élnek.

Virtuális valóság (VR) szemüveggel egész kiállításokat járhatnak be a fesztiválozók anélkül, hogy elhagynák a Sziget Fesztivál Múzeumnegyedét. A látogatók a szemüveget felvéve, a külvilágot kizárva, virtuálisan nézhetnek végig teljes kiállításokat. A Walter’s Cube cég több kiállítás anyagát is digitalizálta: a szemüveggel bárki bebarangolhatja ezeket a tárlatokat. A virtuális térben sétálva pedig nem kell a többi látogatóra figyelni, és egészen közelről is meg lehet vizsgálni az alkotásokat. A technológia teljes térbeli élményt nyújt, a látogatók odasétálhatnak a képekhez a virtuális kiállítóteremben.

autizmus művészet sziget fesztivál virtuális valóság vr

Kint hagyni a valóságot

Az autizmussal különleges módon foglalkozó, Autizmus mint metafora című tárlat az egyike a digitalizált kiállításoknak. A Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum közösen megrendezett nagyszabású kiállításán 8 autista alkotó grafikái mellett, olyan kortárs művek láthatók, amelyek karakterében megjelennek azok a jellegzetességek, amelyek az autizmus sajátjai is. Ilyenek például az ismétlődő formák, külvilágot kizáró fókusz, a lényegtelen kiemelése a lényegessel szemben.

autizmus művészet sziget fesztivál virtuális valóság vr

"Igazán különleges módja ez a kiállítás megtekintésének: a virtuális valóságban való lét ugyanis nagyon hasonlít arra, ahogy az autizmussal élők a saját zárt világukban élnek, amiből ritkán lépnek csak ki. A VR-szemüvegnek köszönhetően nem kell a külső zavaró ingerekkel foglalkozni, a többi látogatót kerülgetni, nincs hangzavar. Olyan élmény, mintha zárás után lennénk egy múzeumban” – mondta Tarr Hajnalka, a kiállítás egyik kurátora, és az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának vezetője. 

A kiállításon megjelenő rajzok az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának keretében készültek. Az alapítvány 10 bentlakásos autista lakóotthont támogat, ezek közül 6 otthonban egy különleges művészetterápiás foglalkozás is működik.

0 Tovább

ABBA - egy autizmussal élő rajongó szemével

Az Eurovíziós Dalfesztiválok történetének egyik legnagyobb sikert elérő együttese a svéd Abba: 1974-ben a Waterloo című dalukkal nyerték meg a versenyt és az azóta eltelt évtizedekben is világszerte népszerűek.

A rajongójuk közé tartozik az autizmussal élő Abucki Dávid is, aki a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él. Dávid az Autistic Art alapítvány által biztosított művészeti program keretében rajzol, és több rajzán is szerepelnek kedvencei, például az ABBA.

autizmus autisticart abba eurovizios dalfesztival a dal popzene

0 Tovább

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek