Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A balatoni halakat rajzolja le az autizmussal élő Gábor

Zoltán Gábor leggyakrabban állatokat rajzol, így a Balatonról is a színes halak jutottak az eszébe. Gábor a Miskolci Autista Alapítvány otthonának lakója, és az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás foglalkozásai keretében rajzol.

halak hal balaton autizmus nyár autista jótékonyság rajz művészet

Ezeken a foglalkozásokon a fiatalok eleinte nem kaptak instrukciót, az apró sikerélményért kezdtek rajzolni. Szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy bizonyos koncepció mentén alkossanak, mostanra azonban ez is sikerült. Legutóbb a Balaton és a nyár volt a téma.

Gábor lendületes, könnyed mozdulatokkal halmozza egymásra a figuráit, jelen esetben a színes halakat. A papíron nincs hierarchia, egyik figura sem fontosabb a másiknál. Gábor a rajzfilmfigurák bájával rendelkező figuráit elkezdte szituációkban is elhelyezni. Eszközök tekintetében szívesen kísérletezik: a tustól kezdve az olajpasztellen át egészen a filcig, színes ceruzáig mindent kipróbál.

halak hal balaton autizmus nyár autista jótékonyság rajz művészet

A művészeti program a rajzokon keresztül segít megismerni az autizmussal élők nehezen megközelíthető, különleges, izgalmas világát. Az alkotók képességeit hangsúlyozza és nem a nehézségeket emeli ki.

halak hal balaton autizmus nyár autista jótékonyság rajz művészet

0 Tovább

Színes vitorlásokat rajzol az autista Kristóf

Kristóf alig beszélő, autizmussal élő fiú, aki eddig leginkább színes, szélesen mosolygó figurákat rajzolt. Kristóf a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él, és az Autistic Art művészeti programja keretében alkot. A foglalkozáson a fiatalok most a Balatont rajzolták le, Kristófnak pedig a vitorlások és a halak jutottak eszébe.

balaton hal autizmus autista művészet jótékonyság terápia víz nyár

Az autizmussal élők számára a verbális és non verbális kommunikáció nehézséget okoz – 40 százalékuk például egyáltalán nem beszél -, és jellemzően képekben gondolkodnak.

Kristóf legkedveltebb és legtöbbször ábrázolt alakjai a mosolygós emberfigurák, amelyeket vélhetően önmagáról mintáz. A mosolygós figurák mellé érkeztek most meg a halacskák és vitorlások.

balaton hal autizmus autista művészet jótékonyság terápia víz nyár

balaton hal autizmus autista művészet jótékonyság terápia víz nyár

Általában izgatottan válogat a ceruzák között, ösztönösen ráérez az árnyalatok összhangjára. Kristóf lendületesen, energikusan rajzol. Rajzait gyakran elrejti a kíváncsi szemek elől és átsatírozza rajzait, amíg alig látszik az eredeti mű.

0 Tovább

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek