Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Színes vitorlásokat rajzol az autista Kristóf

Kristóf alig beszélő, autizmussal élő fiú, aki eddig leginkább színes, szélesen mosolygó figurákat rajzolt. Kristóf a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él, és az Autistic Art művészeti programja keretében alkot. A foglalkozáson a fiatalok most a Balatont rajzolták le, Kristófnak pedig a vitorlások és a halak jutottak eszébe.

balaton hal autizmus autista művészet jótékonyság terápia víz nyár

Az autizmussal élők számára a verbális és non verbális kommunikáció nehézséget okoz – 40 százalékuk például egyáltalán nem beszél -, és jellemzően képekben gondolkodnak.

Kristóf legkedveltebb és legtöbbször ábrázolt alakjai a mosolygós emberfigurák, amelyeket vélhetően önmagáról mintáz. A mosolygós figurák mellé érkeztek most meg a halacskák és vitorlások.

balaton hal autizmus autista művészet jótékonyság terápia víz nyár

balaton hal autizmus autista művészet jótékonyság terápia víz nyár

Általában izgatottan válogat a ceruzák között, ösztönösen ráérez az árnyalatok összhangjára. Kristóf lendületesen, energikusan rajzol. Rajzait gyakran elrejti a kíváncsi szemek elől és átsatírozza rajzait, amíg alig látszik az eredeti mű.

0 Tovább

Így látja a Balatont az autista fiatal

A Balatont rajzolták le autizmussal élő fiatalok, Bihari László például jellegzetes emberalakjait helyezte kék háttér elé. Laci a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él, és itt vesz részt művészetterápiás foglalkozásokon.

autizmus balaton nyár víz hajó vitorlás művészet jótékonyság autista

Csendben, koncentrálva szeret alkotni, rajzaival pedig az egész lapot kitölti. A foglalkozás témája ezúttal a víz és a vitorlás hajók voltak, így születtek meg a kék színű Balatont ábrázoló rajzok. Jellegzetes emberalakjai hol önmagukban, hol sokan jelennek meg a rajzokon.

autizmus balaton nyár víz hajó vitorlás művészet jótékonyság autista

Bihari László az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás programja keretében rajzol. Emberalakjai valós személyeket jelenítenek meg, leginkább a szüleit vagy őt magát. Laci hosszadalmas, koncentrált, repetitív módon vonalkázott színfelületeket növeszt a papírra, négyzet vagy kör alakú formákat képezve. Páratlan érzékkel nyúl a színekhez.

autizmus balaton nyár víz hajó vitorlás művészet jótékonyság autista

0 Tovább

„Van, aki a nyakamba ugrik”

„Az interneten szoktam követni Dávid fejlődését, nézem a rajzait. Örülök neki, hogy sikereket ér el” - mondta Walcháné Katalin, Dávid gondozója. Dávid a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában lakik, állami gondozott fiatal.

Katalinnak van olyan gondozottja, aki rögtön a nyakába ugrik, de vannak olyan fiatalok is, akik nem viselik jól a közelséget, a testi kontaktust. Az autizmus spektrumzavar, azaz különböző mértékben érintettek az autizmussal élők.

Ahogy azt már Dávidról megírtuk szeret énekelni, táncolni, szerepelni. Rendkívül jó a memóriája, sok dalszöveget és verset ismer. Rajong Michael Jacksonért, az Abbáért és Rihannáért. Lényegre törő egyszerűséggel rajzol találó, humoros figurákat. Rajzai mutatják aktuális kedvenc énekeseit, hírességeit vagy éppen mesehőseit. Dávid újabb és újabb kedvenceket fedez fel magának, akiket nagyon sajátos módon örökít meg, így folyamatosan bővül a rajzaiból álló kollekció.

autizmus rajz zene művészet jótékonyság 1%

Katalin szerint Dávid a lakóotthonban végre otthonra talált, biztonságban érzi magát és fejlesztő foglalkozásokon is részt vesz. Az otthonoknak azonban nagy szüksége van az anyagi támogatásra. Az Autistic Art Alapítvány 10 civil fenntartású lakóotthont – köztük a miskolcit is – támogat, ezekben az otthonokban több mint 200 fiatalt látnak el.

autizmus rajz zene művészet jótékonyság 1%

0 Tovább

Autizmussal élő fiú rajzolt a Vivicittá-pólók hátuljára

Spéci pólót kapnak a Vivicittán résztvevő futók: a hétvégi városvédő futás hivatalos pólójára idén az autizmussal élő Varga Máté grafikája került. Máté nem beszélő autista, aki a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonban él, és évek óra rajzol az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás programja keretében.

autizmus autista rajz futás futóverseny művészet jótékonyság vivicittá

Így néz ki az idei Vivicittá-póló.

Máté izgalmas rajzain különböző geometrikus körvonalak épülnek egymásra, rendelődnek egymás mellé. Újabban a már ismerős motívumok halmazára egy erőteljesebb rajzeszközzel (pl. pasztell) amőba-szerű formát helyez. Máté korábban leginkább a zöld illetve a kék színhez ragaszkodott, mostanra viszont új színek is megjelentek nála: a sárgák, barnák, és a fekete is.

autizmus autista rajz futás futóverseny művészet jótékonyság vivicittá

autizmus autista rajz futás futóverseny művészet jótékonyság vivicittá

A művészetterápiás program jelenleg 6 autistákat ellátó lakóotthonban érhető el. Nagy szükség van rá, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. 40 százalékuk pedig egyáltalán nem beszél, így rajzaik segítségével ismerhetjük meg jobban őket és a világukat.

0 Tovább

Egyedi ékszerek és designtárgyak kerültek kalapács alá

Autizmussal élő fiatalok grafikáiból inspirálódva készítettek egyedi ékszereket és designtárgyakat kortárs ékszertervező művészek és neves designerek. Az Autistic Art Alapítvány éves jótékonysági estjén az autista fiatalok izgalmas grafikái mellett többek között nyakláncok, fülbevalók, kisbútorok, karkötők, kitűzők is kalapács alá kerültek

Az Autistic Art kezdeményezésében idén 18 ékszertervező művész, egy képzőművész és 7 designer vett részt, és alkotott egyedi tárgyakat, ékszereket egy kiválasztott autista alkotó munkáiból inspirálódva. A tavaly már nagy sikert aratott együttműködés a Filter Galéria ékszertervező művészeivel idén Halasi Rita Mária designszakértő, kurátor által javasolt designerekkel egészült ki. A Virág Judit által vezetett aukción többek között ékszerek, táskák, kisbútorok is kalapács alá kerültek az ihletadó grafikákkal együtt.

autizmus autistic art jótékonyság művészet aukció gryllus dorka osvárt andrea

Fotó: Bugár Máté

A művészeknek olyan tárgyakat kellett alkotniuk, amelyeken a saját stílusuk mellett a választott autista alkotó stílusa is visszaköszön. Többeket, köztük Abonyi Almát és Huber Kingát, egy számukra teljesen új technika elsajátítására inspiráltak a rajzok. Többek között gyűrűk, fülbevalók, nyakláncok, karkötők, táskák, kisbútorok és designtárgyak kerültek kalapács alá az alapítvány jótékonysági aukcióján.

0 Tovább
12
»

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek