Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Spéci kütyükkel pillanthat be az autisták világába

Autista fiatalok felnagyított rajzait nézhetik meg a látogatók virtuális valóság segítségével az Art Market Budapesten. VR-szemüvegekkel hét alkotó 22 grafikáját tekinthetik meg az eredeti többszörösére nagyítva.
 
Autista fiatalok hatalmasra nagyított rajzai jönnek az Art Market Budapestre. Virtuális valóság (VR) szemüveggel a látogatók a külvilágot kizárva idén is egy teljes kiállítást nézhetnek végig a kortárs képzőművészeti vásáron az Autistic Art Alapítvány és a Walter’s Cube cég együttműködése keretében. A tárlat csak virtuálisan létezik, a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros egyik kiállítótermét digitalizálták a szakemberek, és ebbe a virtuális térbe kerültek az autista fiatalok absztrakt rajzai. A fiatalok egy része ráadásul egyáltalán nem beszél, így a külvilág felé leginkább a rajzaikkal mutathatják meg, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. 


„Különleges módja ez a kiállítás megtekintésének: a virtuális valóságban való lét ugyanis nagyon hasonlít arra, ahogy az autizmussal élők a saját zárt világukban élnek, amiből ritkán lépnek csak ki. A VR-szemüvegeknek köszönhetően a látogatók is egy zárt, belső világba kerülnek: nem kell a külső zavaró ingerekkel foglalkozni, a többi látogatót kerülgetni, nincs hangzavar. Mintha csak zárás után lennénk egy múzeumban” – mondta Tarr Hajnalka, az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának vezetője.  


Idén még egy különlegességgel készültek a szervezők az Art Marketra: a képeket az eredeti méretük többszörösében lehet megnézni. „Ezek a rajzok jellemzően A4-es papírra készültek, a VR azonban lehetőséget ad arra, hogy szintet lépjünk és a képeket akár 2-3 méteresre is nagyítsuk. A technológia ráadásul teljes térbeli élményt nyújt, a látogatók odasétálhatnak a képekhez a virtuális kiállítóteremben” – tette hozzá Tarr Hajnalka. 

Kint marad a valóság
A kiállításon megjelenő rajzok az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának keretében készültek. Az alapítvány 10 civil fenntartású lakóotthont támogat, ahol több mint 200 autizmussal élő fiatalt látnak el. Az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban azonban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően. 


Művészek:
Bálizs Mihály, Bihari lászló, Lakatos Renáta, Pados Zulejka, Stadtmüller Tamás, Varga Máté, Zana Kristóf

0 Tovább

Autista alkotók mutatkoznak be egy különleges kiállításon

Mi a közös az autizmusban és a művészetben? Erre keresi a választ egy különleges kiállítás.

Ismétlődő formák, külvilágot kizáró fókusz, a lényegtelen kiemelése a lényegessel szemben – ezek ugyanúgy jellemzőek a kortárs művészetre mint az autizmusra. Az autizmus jellemzően nem művészeti téma. Egy különleges kiállítás keretében azonban most 8 autizmussal élő alkotó mellett olyan kortárs képzőművészek munkáit ismerheti meg a közönség, amelyek tartalmukban, témájukban vagy alkotói módszerükben reflektálnak az autizmusra.

autizmus művészet autista kiállítás

Uglár Csaba alkotása

Az „Autizmus mint metafora” című kiállításon résztvevő autista alkotók az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának résztvevői, a rajzok a program grafikai gyűjteményéből származnak. Az alapítvány 10 bentlakásos autista lakóotthont támogat, ezek közül 6 otthonban egy különleges művészetterápiás foglalkozás is működik, ahol a fiatalok szabadon rajzolhatnak.

autizmus művészet autista kiállítás

Varga Máté, autizmussal élő fiatal alkotása

Tarr Hajnalka, a kiállítás egyik kurátora az alapítvány művészeti programjának vezetőjeként kezdte tanulmányozni az autista fiatalok alkotásait. „9 éve, amikor először tartottam rajzfoglalkozást autizmussal élő emberek számára, nagyon meglepődtem azon, hogy a spontán rajzolói metódusuk milyen sok ponton ismerős számomra a kortárs művészetből. Ez egy nagyon izgalmas terület, és ez a kiállítás egy újabb bizonyíték arra, hogy érdemes foglalkozni az autizmus és a művészet kapcsolatával” – mondta Tarr Hajnalka.

 „Amíg művész teremt egy másik világot, ahol a valóság minden velejárójának hátat fordíthat, addig az autisták beleszületnek ebbe a világba” – tette hozzá Tarr Hajnalka.

A kiállítás megtekinthető:

Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (Dunaújváros, Vasmű út 12.) 2017. augusztus 4-ig, hétfőtől szombatig 10–18 óráig. www.ica-d.hu

Szent István Király Múzeum Megyeház utcai kiállítótér (Székesfehérvár, Megyeház u. 17.) 2017. szeptember 17-ig, keddtől vasárnapig 10–18 óráig. www.szikm.hu

0 Tovább

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek