Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi lesz a gyerekkel nélkülem?

Az autizmussal élők és hozzátartozóik helyzete nehéz: a családok élete gyökeresen megváltozik, és komoly anyagi terhet is ró rájuk az autista családtag ellátása. Ráadásul sok családnál probléma, hogy mi lesz a gyerekkel, ha a szülők már nem tudják segíteni. Hiszen az autizmussal élő fiatalok egy részének folyamatos támogatásra van szüksége a mindennapokban.

Az autizmust az agy veleszületett fejlődési zavara okozza, amely rendkívül változatos fejlődésben és viselkedésben jelenik meg. Az autista gyerekek mintegy 40 százaléka például egyáltalán nem beszél. A fogyatékosság súlyosságától függően van, hogy a speciális ellátásra szoruló autistáknak nem lehet otthon megfelelő körülményeket biztosítani. Ebben az esetben nyújtanak segítséget az autisták számára létrehozott lakóotthonok.

A lakóotthonok azért is kulcsfontosságúak, mert az autisták számára is nagyon fontos, hogy közösségben legyenek. Az Autistic Art Alapítvány szerint autistaként is lehet teljes életet élni, ha környezet megengedi. Az otthonokban olyan környezetet alakítottak ki, ahol nincs sok zavaró inger, és egy biztonságos helyet jelent a mindennapokban. Ráadásul az otthonokban a fiatalok fejlesztő foglalkozásokon vesznek részt, és ezek jelentősen javíthatják az életminőségüket. Az otthonokban élő, önálló életvitelre nem képes fiatalok így közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően. A lakók számára ezek az otthonok jelentik a biztonságot és sokszor a második családot is.

1 Tovább

„Volt egy olyan érzésem, hogy ő más”

Mihálykó Sándorné, Tamara nagymamája szerint 28 évvel ezelőtt, amikor Tamara született, még keveset lehetett tudni az autizmusról, és bentlakásos otthonok sem voltak igazán. Azt azonban rögtön érezte a család, hogy Tamara más. Tamara élete végéig felügyeletre szorul, így hétköznaponként Miskolcon, egy lakóotthonban él, hétvégenként azonban hazamegy a családjához.

Tamarának már két otthona van: a lakóotthonban is otthon és biztonságban érzi magát, sokan gondoskodnak róla. A család közösen hozta meg a döntést, hogy Tamarának miskolci Szimbiózis Alapítvány otthonában lesz a legjobb helye, hiszen itt akkor is törődnek vele, ha a szülők, nagyszülők már nem élnek.

Tamara rengeteget rajzol az Autistic Art művészetterápiás programja keretében. Rajzai különleges, vizuális naplóként is funkcionálnak: álmait és vágyait örökíti meg képekben. Képein valós emberek elevenednek meg, de olyan helyzetekben, amelyeket a fiatal lány nem élhetett meg. Rendszeresen rajzol a szerelemről, házasságról, barátságról. Gyerekkora óta kizárólag saját magát és a számára fontos embereket rajzolja, például szerelmét, Szilvesztert.

autizmus lakóotthon szerelem család közösség

autizmus lakóotthon szerelem család közösség

0 Tovább

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek