Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ékszerek kettős értékkel - autizmussal élőkön segítenek

Különleges módon segítenek az autizmussal élőknek magyar művészek: autista fiatalok rajzaiból inspirálódva készítettek egyedi ékszereket, ruhákat, kiegészítőket és designtárgyakat. Az alkotások október 18-án, az Autistic Art Alapítvány éves jótékonysági aukcióján kerültek kalapács alá.


Az autizmust és a művészetet hozza össze immár 10 éve az Autistic Art Alapítvány éves jótékonysági aukcióján, amelyre október 18-án Budapesten került sor. A művészek autista fiatalok rajzaira reagálva alkotnak, a közös munkából pedig igazán különleges, jótékony célú dolgok születnek.
 
Idén többek között egyedi ékszerek, ruhák, kiegészítők, ágynemű, kerámiák és designtárgyak készültek olyan designerek, művészek és ékszertervezők közreműködésével, mint Abaffy Klára, Gera Noémi, Kele Ildikó vagy Anh Tuan. A kezdeményezésben az idén 15 művész vett részt, akik az alapítvány művészeti programja keretében alkotó autista fiatalok grafikáiból inspirálódtak: egy-egy autista fiatal munkáját kiválasztva hoztak létre egyedi tárgyakat jótékony célra. Kalapács alá került 15 kortárs művész alkotása is.
 
Rajzból ágynemű és bross
 
A művészek olyan tárgyakat alkottak, amelyeken a sajátjuk mellett  a választott autista alkotó stílusa, motívumvilága is visszaköszön. Így lett például Abuczki Dávid, autista fiatal rajzából tál Konda Brigi keramikus közreműködésével, Lakatos Renáta grafikájából nyaklánc Gera Noémi ékszertervező művész segítségével, hernyóselyem kimonó a Kamchatka Designtól Bihari László rajzával.

Gera Noémi, ékszertervező művész munkája

Lakatos Renáta, autizmussal élő alkotó inspirációul szolgáló munkája

Az aukcióból származó bevételéből az Autistic Art Alapítvány 10 hazai civil fenntartású autista lakóotthont támogat és egy egyedülálló művészetterápiás program keretében foglalkozásokat  tart az autizmussal élőknek. Utóbbiakon születtek a művészeket megihlető grafikák is.

Autistic Art ágynemű

Bihari László, autizmussal élő alkotó ihletül szolgáló munkája

A forrásteremtési eszközként és terápiakánt egyaránt működő művészetterápiás foglalkozások jelenleg 6 lakóotthonban érhetőek el. 

„Az Autistic Art egyik célja, hogy megmutassa: autista fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró termékek. Az idei aukciónk több mint 22 millió forinttal zárult” – mondta Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője.

0 Tovább

Autista fiatalokat támogathatunk a Kékszalagon

Rendhagyó megoldással lehet támogatni az autizmussal élő fiatalok számára művészetterápiás foglalkozásokat tartó Autistic Art Alapítványt az idei, jubileumi Kékszalagon. Íme a két szalaggal a Kékszalagon - autista fiatalok zseniális rajzaival kiegészítve.

Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenye az idén jubileumhoz érkezik, július 26-án rajtol ugyanis az 50. Kékszalag Erste Nagydíj.

A verseny fő támogatójának, Erste Banknak köszönhetően a versenyzők az Autistic Art Alapítványt támogathatják, és így segíthetik az autizmussal élőket. A kezdeményezés lényege, hogy a vitorlázók 5 és 10 ezer forinttal tudják támogatni az alapítvány munkáját. A támogatásokat a nevezéskor fizethetik be a versenyzők, akik a versenyhez szükséges szalag mellé kapnak egy különleges, Varga Máté autizmussal élő alkotó grafikájával díszített kék szalagot is. Ezt a szalagot pedig kitehetik a hajójukon.

Az Autistic Art Alapítvány 10 autista fiatalokat ellátó lakóotthont tart fenn, 6 otthonban pedig különleges művészetterápiás foglalkozásokat is szervez. A program terápiaként és különleges forrásteremtésként is működik. Ezekre a foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autizmussal élő fiatalok jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. 40 százalékuk például egyáltalán nem beszél. Azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. A művészeti foglalkozások segítenek abban, hogy ezeknek a fiataloknak is nyitva maradjon az ablakuk a világra.

A foglalkozásokon a fiatalok általában szabadon rajzolnak, de a Balaton is megihlette őket. Nóri például a Balatonon ringatózó vitorlásokat rajzolt.

Kristóf alig beszélő, autizmussal élő fiú pedig ilyen vitorlásokat rajzolt:

 

Bihari Lacinak pedig ez jutott eszébe a Balatonról:

0 Tovább

Mosolygós manó beszél az autizmussal élő Kristóf helyett

Színes, mosolygós emberalakokat álmod meg az autizmussal élő Kristóf. Újra és újra lerajzolja őket. Általában izgatottan válogat a ceruzák között, ösztönösen ráérez az árnyalatok összhangjára, a különböző részeket finom ritmusban hangolja képpé.

Kristóf nem beszél, a miskolci, autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonban él és itt is rajzol az Autistic Art művészeti foglalkozása keretében. Legkedveltebb és legtöbbször ábrázolt motívuma pedig ez a széles mosollyal megjelenített, színes emberfigura, amit valószínűleg önmagáról mintáz.

#autizmus autista autisticart művészet rajzÚjabban az emberfigurákon kívül mást is lerajzol: így került a papírra egy cica, autó és egy kék lovacska is. Kristóf munkája Huber Kinga ékszertervező művészt is megihlette, ez a nyaklánc születtet a rajz alapján.

#autizmus autista autisticart művészet rajz

#autizmus autista autisticart művészet rajz

 

0 Tovább

Ismerd meg az autizmussal élőket! Segít a virtuális valóság

Virtuális valóság segítségével nézhetik meg fiatal autista fiatalok rajzait a látogatók az Art Market Budapesten. A virtuális térben való lét nagyon hasonlít arra, ahogy az autizmussal élők a saját zárt világukban élnek

A VR-szemüveggel a látogatók a külvilágot kizárva egy teljes kiállítást nézhetnek végig az Art Market Budapesten. Az Autistic Art Alapítvány és a Walter’s Cube cég együttműködése keretében az autizmussal különleges módon foglalkozó Autizmus mint metafora című tárlat tekinthető meg digitalizálva.

A tárlatot hagyományos formájában szeptemberig két vidéki helyszínen tekinthették meg a látogatók. A Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum közösen megrendezett nagyszabású kiállításán 8 autista alkotó grafikái mellett olyan kortárs művek láthatók, amelyek karakterében megjelennek azok a jellegzetességek, amelyek az autizmus sajátjai is. Ilyenek például az ismétlődő formák, külvilágot kizáró fókusz vagy a lényegtelen kiemelése a lényegessel szemben. A virtuális térben sétálva azonban nem kell a többi látogatóra figyelni és egészen közelről is meg lehet vizsgálni az alkotásokat. A technológia teljes térbeli élményt nyújt, a látogatók odasétálhatnak a képekhez a virtuális kiállítóteremben.

art market art művészet autizmus vr virtuális valóság

Kint hagyni a valóságot

„Igazán különleges módja ez a kiállítás megtekintésének: a virtuális valóságban való lét ugyanis nagyon hasonlít arra, ahogy az autizmussal élők a saját zárt világukban élnek, amiből ritkán lépnek csak ki. A VR-szemüvegnek köszönhetően nem kell a külső zavaró ingerekkel foglalkozni, a többi látogatót kerülgetni, nincs hangzavar. Olyan élmény, mintha zárás után lennénk egy múzeumban” – mondta Tarr Hajnalka, a kiállítás egyik kurátora, és az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának vezetője. 

A kiállításon megjelenő rajzok az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának keretében készültek. Az alapítvány 10 bentlakásos autista lakóotthont támogat, ezek közül 6 otthonban egy különleges művészetterápiás foglalkozás is működik.

0 Tovább

Táskával érkezik a segítség - autista fiatalok rajzaiból inspirálódva készült táskakollekció

Autizmussal élő fiatalok színes, vidám grafikáiból inspirálódva készültek táskák jótékony célra. A Design Hét Budapest keretében debütáló kollekció az Autistic Art Alapítvány és a müskinn tervezőinek együttműködéséből született.

A Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonába látogattak el a müskinn tervezői legújabb táskakollekciójuk kapcsán. Az Autistic Art Alapítvány által támogatott lakóotthonban az autizmussal élő fiatalok művészetterápiás foglalkozásokon is részt vehetnek. Az itt készülő rajzok szolgáltak ihletésül a müskinn csapatának is. Az elkászült táskák vonalain fellelhetők azok a sajátosságok, amelyeket a tervezők az autista fiatalok rajzolási technikáiból tanultak meg és vettek át.

autizmus divat táska művészet rajzolás fashion

„A miskolci otthonban tett látogatás során a tervezők személyesen is megismerkedhettek a művészeti foglalkozások résztvevőivel. Felfigyeltünk a szigorú és ismétlődő rendszerre, ami mind a mindennapi rutinjukat, mint az alkotói tevékenységüket meghatározza. A tervezési folyamat során fontos szerepet kaptak a foglalkozáson született rajzok is, amelyek meg is jelentek a kollekció darabjain, így bepillanthatunk az alkotók személyes világába” – mondta Rakovszky Zsófia, a müskinn egyik alapítója.

autizmus divat táska művészet rajzolás fashion

A kollekció jótékony célt szolgál: a bevételből az alapítvány munkáját támogatják.

Sokakat érint

Mára minden 68. ember autizmussal él, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Nekik nyújt segítséget az Autistic Art, amely 10, az autizmussal élők igényeire specializálódott lakóotthont támogat, ahol több mint 200 fiatalt látnak el.

0 Tovább
«
1234

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek