Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A balatoni halakat rajzolja le az autizmussal élő Gábor

Zoltán Gábor leggyakrabban állatokat rajzol, így a Balatonról is a színes halak jutottak az eszébe. Gábor a Miskolci Autista Alapítvány otthonának lakója, és az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás foglalkozásai keretében rajzol.

halak hal balaton autizmus nyár autista jótékonyság rajz művészet

Ezeken a foglalkozásokon a fiatalok eleinte nem kaptak instrukciót, az apró sikerélményért kezdtek rajzolni. Szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy bizonyos koncepció mentén alkossanak, mostanra azonban ez is sikerült. Legutóbb a Balaton és a nyár volt a téma.

Gábor lendületes, könnyed mozdulatokkal halmozza egymásra a figuráit, jelen esetben a színes halakat. A papíron nincs hierarchia, egyik figura sem fontosabb a másiknál. Gábor a rajzfilmfigurák bájával rendelkező figuráit elkezdte szituációkban is elhelyezni. Eszközök tekintetében szívesen kísérletezik: a tustól kezdve az olajpasztellen át egészen a filcig, színes ceruzáig mindent kipróbál.

halak hal balaton autizmus nyár autista jótékonyság rajz művészet

A művészeti program a rajzokon keresztül segít megismerni az autizmussal élők nehezen megközelíthető, különleges, izgalmas világát. Az alkotók képességeit hangsúlyozza és nem a nehézségeket emeli ki.

halak hal balaton autizmus nyár autista jótékonyság rajz művészet

0 Tovább

Virtuális valóság segít jobban megismerni az autizmussal élőket

Virtuális valóság segítségével hozzák el fiatal autista alkotók műveit a Sziget Fesztiválra. A VR-szemüvegekkel a fesztiválozók az Autizmus mint metafora című tárlatot járhatják be. A virtuális valóságban való lét pedig nagyon hasonlít arra, ahogy az autizmussal élők a saját zárt világukban élnek.

Virtuális valóság (VR) szemüveggel egész kiállításokat járhatnak be a fesztiválozók anélkül, hogy elhagynák a Sziget Fesztivál Múzeumnegyedét. A látogatók a szemüveget felvéve, a külvilágot kizárva, virtuálisan nézhetnek végig teljes kiállításokat. A Walter’s Cube cég több kiállítás anyagát is digitalizálta: a szemüveggel bárki bebarangolhatja ezeket a tárlatokat. A virtuális térben sétálva pedig nem kell a többi látogatóra figyelni, és egészen közelről is meg lehet vizsgálni az alkotásokat. A technológia teljes térbeli élményt nyújt, a látogatók odasétálhatnak a képekhez a virtuális kiállítóteremben.

autizmus művészet sziget fesztivál virtuális valóság vr

Kint hagyni a valóságot

Az autizmussal különleges módon foglalkozó, Autizmus mint metafora című tárlat az egyike a digitalizált kiállításoknak. A Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum közösen megrendezett nagyszabású kiállításán 8 autista alkotó grafikái mellett, olyan kortárs művek láthatók, amelyek karakterében megjelennek azok a jellegzetességek, amelyek az autizmus sajátjai is. Ilyenek például az ismétlődő formák, külvilágot kizáró fókusz, a lényegtelen kiemelése a lényegessel szemben.

autizmus művészet sziget fesztivál virtuális valóság vr

"Igazán különleges módja ez a kiállítás megtekintésének: a virtuális valóságban való lét ugyanis nagyon hasonlít arra, ahogy az autizmussal élők a saját zárt világukban élnek, amiből ritkán lépnek csak ki. A VR-szemüvegnek köszönhetően nem kell a külső zavaró ingerekkel foglalkozni, a többi látogatót kerülgetni, nincs hangzavar. Olyan élmény, mintha zárás után lennénk egy múzeumban” – mondta Tarr Hajnalka, a kiállítás egyik kurátora, és az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának vezetője. 

A kiállításon megjelenő rajzok az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának keretében készültek. Az alapítvány 10 bentlakásos autista lakóotthont támogat, ezek közül 6 otthonban egy különleges művészetterápiás foglalkozás is működik.

0 Tovább

Ilyennek látja a nyarat az autizmussal élő Nóri

A Balatonon ringatózó vitorlással készült a nyárra Nóri, aki szabadidejében rendszeresen rajzol. Általában barátait, ismerőseit örökíti meg, jellegzetes figuráival pedig egész spirálfüzeteket megtölt, amiket magával hord.

autizmus nyár balaton víz vitorlás hajó művészet terápia jótékonyság

Nóri a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában és 2014 óta rajzol az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás foglalkozásain. A foglalkozásokon a fiatalok általában szabadon alkotnak, de most a Balaton és a vitorlások volt a téma: Nóri szeret úszni és saját balatonos élményei is vannak, ezek ihlették az alkotását.

A művészetterápia abban is segít a fiataloknak, hogy kifejezhessék magukat. Eleinte a fiatalok a terápiákon nem kaptak instrukciót, az apró sikerélményért kezdtek rajzolni. Szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy bizonyos koncepció mentén alkossanak, mostanra azonban ez is sikerült. A művészeti program a rajzokon keresztül segít megismerni az autizmussal élők nehezen megközelíthető, különleges, izgalmas világát. Az alkotók képességeit hangsúlyozza és nem a nehézségeket emeli ki.

autizmus nyár balaton víz vitorlás hajó művészet terápia jótékonyság

Nóri legtöbb rajza filctollal készül, az alkotásai pedig rendkívül részletgazdagok: megfigyeli, hogy az illető milyen ruhát visel, van-e szeplője, sminkeli-e magát. Valójában nincs részlet, ami kevésbé fontos.

0 Tovább

Színes vitorlásokat rajzol az autista Kristóf

Kristóf alig beszélő, autizmussal élő fiú, aki eddig leginkább színes, szélesen mosolygó figurákat rajzolt. Kristóf a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él, és az Autistic Art művészeti programja keretében alkot. A foglalkozáson a fiatalok most a Balatont rajzolták le, Kristófnak pedig a vitorlások és a halak jutottak eszébe.

balaton hal autizmus autista művészet jótékonyság terápia víz nyár

Az autizmussal élők számára a verbális és non verbális kommunikáció nehézséget okoz – 40 százalékuk például egyáltalán nem beszél -, és jellemzően képekben gondolkodnak.

Kristóf legkedveltebb és legtöbbször ábrázolt alakjai a mosolygós emberfigurák, amelyeket vélhetően önmagáról mintáz. A mosolygós figurák mellé érkeztek most meg a halacskák és vitorlások.

balaton hal autizmus autista művészet jótékonyság terápia víz nyár

balaton hal autizmus autista művészet jótékonyság terápia víz nyár

Általában izgatottan válogat a ceruzák között, ösztönösen ráérez az árnyalatok összhangjára. Kristóf lendületesen, energikusan rajzol. Rajzait gyakran elrejti a kíváncsi szemek elől és átsatírozza rajzait, amíg alig látszik az eredeti mű.

0 Tovább

Így látja a Balatont az autista fiatal

A Balatont rajzolták le autizmussal élő fiatalok, Bihari László például jellegzetes emberalakjait helyezte kék háttér elé. Laci a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él, és itt vesz részt művészetterápiás foglalkozásokon.

autizmus balaton nyár víz hajó vitorlás művészet jótékonyság autista

Csendben, koncentrálva szeret alkotni, rajzaival pedig az egész lapot kitölti. A foglalkozás témája ezúttal a víz és a vitorlás hajók voltak, így születtek meg a kék színű Balatont ábrázoló rajzok. Jellegzetes emberalakjai hol önmagukban, hol sokan jelennek meg a rajzokon.

autizmus balaton nyár víz hajó vitorlás művészet jótékonyság autista

Bihari László az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás programja keretében rajzol. Emberalakjai valós személyeket jelenítenek meg, leginkább a szüleit vagy őt magát. Laci hosszadalmas, koncentrált, repetitív módon vonalkázott színfelületeket növeszt a papírra, négyzet vagy kör alakú formákat képezve. Páratlan érzékkel nyúl a színekhez.

autizmus balaton nyár víz hajó vitorlás művészet jótékonyság autista

0 Tovább

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek