Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Összetört piszoár

Az autizmussal élő fiatalok rajzait bemutató sorozatunk most Jászai Zsolt alkotásaival folytatódik. Zsolt fiatal kora ellenére úgy rajzol térben, mintha ennél természetesebb dolog nem is lenne a világon. Épületei, a semmiben lebegő lépcsősorai mindig pontosan követik a perspektíva szabályait.

autizmus autista rajz művészet piszoár

A számítógépes játékok, a tévében látott feliratok, szlogenek vagy motívumok sokszor felkeltik az érdeklődését, majd rajzokat készít ezekről. Zsolt rendkívül lendületesen, gyorsan, nagy magabiztossággal rajzol.

autizmus autista rajz művészet piszoár

autizmus autista rajz művészet piszoár

Egy-egy motívum pedig sok rajzán szerepet kap, ilyen például piszoár - épségben vagy összetörve. Zsolt az Autistic Art művészetterápiás programja keretében rajzol, amely jelenleg 6 autistákat ellátó lakóotthonban érhető el. Rajzaik segítenek abban, hogy jobban belelássunk az autisták zárt, izgalmas világába.

autizmus autista rajz művészet piszoár

autizmus autista rajz művészet piszoár

0 Tovább

„Van, aki a nyakamba ugrik”

„Az interneten szoktam követni Dávid fejlődését, nézem a rajzait. Örülök neki, hogy sikereket ér el” - mondta Walcháné Katalin, Dávid gondozója. Dávid a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában lakik, állami gondozott fiatal.

Katalinnak van olyan gondozottja, aki rögtön a nyakába ugrik, de vannak olyan fiatalok is, akik nem viselik jól a közelséget, a testi kontaktust. Az autizmus spektrumzavar, azaz különböző mértékben érintettek az autizmussal élők.

Ahogy azt már Dávidról megírtuk szeret énekelni, táncolni, szerepelni. Rendkívül jó a memóriája, sok dalszöveget és verset ismer. Rajong Michael Jacksonért, az Abbáért és Rihannáért. Lényegre törő egyszerűséggel rajzol találó, humoros figurákat. Rajzai mutatják aktuális kedvenc énekeseit, hírességeit vagy éppen mesehőseit. Dávid újabb és újabb kedvenceket fedez fel magának, akiket nagyon sajátos módon örökít meg, így folyamatosan bővül a rajzaiból álló kollekció.

autizmus rajz zene művészet jótékonyság 1%

Katalin szerint Dávid a lakóotthonban végre otthonra talált, biztonságban érzi magát és fejlesztő foglalkozásokon is részt vesz. Az otthonoknak azonban nagy szüksége van az anyagi támogatásra. Az Autistic Art Alapítvány 10 civil fenntartású lakóotthont – köztük a miskolcit is – támogat, ezekben az otthonokban több mint 200 fiatalt látnak el.

autizmus rajz zene művészet jótékonyság 1%

0 Tovább

Autizmussal élő fiú rajzolt a Vivicittá-pólók hátuljára

Spéci pólót kapnak a Vivicittán résztvevő futók: a hétvégi városvédő futás hivatalos pólójára idén az autizmussal élő Varga Máté grafikája került. Máté nem beszélő autista, aki a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonban él, és évek óra rajzol az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás programja keretében.

autizmus autista rajz futás futóverseny művészet jótékonyság vivicittá

Így néz ki az idei Vivicittá-póló.

Máté izgalmas rajzain különböző geometrikus körvonalak épülnek egymásra, rendelődnek egymás mellé. Újabban a már ismerős motívumok halmazára egy erőteljesebb rajzeszközzel (pl. pasztell) amőba-szerű formát helyez. Máté korábban leginkább a zöld illetve a kék színhez ragaszkodott, mostanra viszont új színek is megjelentek nála: a sárgák, barnák, és a fekete is.

autizmus autista rajz futás futóverseny művészet jótékonyság vivicittá

autizmus autista rajz futás futóverseny művészet jótékonyság vivicittá

A művészetterápiás program jelenleg 6 autistákat ellátó lakóotthonban érhető el. Nagy szükség van rá, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. 40 százalékuk pedig egyáltalán nem beszél, így rajzaik segítségével ismerhetjük meg jobban őket és a világukat.

0 Tovább

Lakóotthonban érzi otthon magát és alkot az autizmussal élő Nóri

„Ez az első hely, ahol Nóri helyén érzi magát, ahol boldog” – mondja Nóri anyukája.

Kalocsai Nóra a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él. A lakóotthonok a fiatalok számára az önállósodás egy formáját kínálják, ahol közösségben lehetnek, amennyiben állapotuk megengedi dolgozhatnak, alkothatnak. Nóri anyukája elmondta, hogy bár hosszú időbe telt, és nagyon nehezére esett elengedni a gyerekét, de most már a lakóotthon a második otthona, ahol jól érzi magát, és itt ő is biztonságban tudhatja a gyerekét. 

Mindig bizonygatom Nórival, a rajzokkal, másoknak is, hogy nézzék meg: az ő boldogsága a legfontosabb  - teszi hozzá Nóri anyukája.

autizmus rajz autizmus világnapja művészet otthon barátság

Nóri 2014 óta vesz részt az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás foglalkozásán. Nagyon fontosak a barátai, és gyakran rajzolja le őket. A figurák látszólag hasonlóak egymáshoz, de jó szeme van ahhoz, hogy meglássa az emberek jellegzetes tulajdonságait. Ezekkel a rajzokkal spirálfüzeteket tölt tele, amelyeket általában magával hord. Az autizmussal élők számára gyakran fontos az állandóság: Nóra nagy kedvence például a filctoll, ezzel szeret a leginkább rajzolni.

autizmus rajz autizmus világnapja művészet otthon barátság

Nóri rajzai azóta pulóvereken is megjelentek, illetve ékszertervezőket is megihlettek.

0 Tovább

Sajátos tudósítás egy futóversenyről

Az autizmussal élő művészek sajátosan látják a világot. Erre jó példa Zoltán Gábor sorozata. Az autizmussal élő Gábor a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él, és az Autistic Art művészeti terápiájának keretében rajzol 2010 óta. A foglalkozásokon az volt a feladata, hogy rajzoljon le egy futót. Mivel Gábor legszívesebben állatokat - például cicákat rajzol - sajátosan értelmezte a feladatot. A futóverseny miatt a cicáinak rajzolt lábakat, azaz kedvenc karaktereit állította két lábra.

Így:

autizmus futás sport macska cica rajz művészet

autizmus futás sport macska cica rajz művészet

Gábor egyébként kezdetben kizárólag egy-egy autót vagy cicát vetett a papírra, utóbbiak jellemzően tátott szájú, tágra nyílt szemű alakok. Mostanra azonban lassan nem maradt olyan lény a földön, amiről ne rajzolt volna, és ne tudna leképezni speciális Zoltán Gáboros rajzfilmfigurává. Figuráit elkezdte szituációban is elhelyezni, amely korábban nem volt jellemző rá. Technikailag szintén nagyon széles spektrumban dolgozik: a tustól kezdve az olajpasztellen át egészen a filcig, színes ceruzáig mindent kipróbál. Vonalai nagyon lendületesek.

Íme pár rajza korábbról:

autizmus futás sport macska cica rajz művészet

autizmus futás sport macska cica rajz művészet

autizmus futás sport macska cica rajz művészet

0 Tovább

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek