Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sajátos tudósítás egy futóversenyről

Az autizmussal élő művészek sajátosan látják a világot. Erre jó példa Zoltán Gábor sorozata. Az autizmussal élő Gábor a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él, és az Autistic Art művészeti terápiájának keretében rajzol 2010 óta. A foglalkozásokon az volt a feladata, hogy rajzoljon le egy futót. Mivel Gábor legszívesebben állatokat - például cicákat rajzol - sajátosan értelmezte a feladatot. A futóverseny miatt a cicáinak rajzolt lábakat, azaz kedvenc karaktereit állította két lábra.

Így:

autizmus futás sport macska cica rajz művészet

autizmus futás sport macska cica rajz művészet

Gábor egyébként kezdetben kizárólag egy-egy autót vagy cicát vetett a papírra, utóbbiak jellemzően tátott szájú, tágra nyílt szemű alakok. Mostanra azonban lassan nem maradt olyan lény a földön, amiről ne rajzolt volna, és ne tudna leképezni speciális Zoltán Gáboros rajzfilmfigurává. Figuráit elkezdte szituációban is elhelyezni, amely korábban nem volt jellemző rá. Technikailag szintén nagyon széles spektrumban dolgozik: a tustól kezdve az olajpasztellen át egészen a filcig, színes ceruzáig mindent kipróbál. Vonalai nagyon lendületesek.

Íme pár rajza korábbról:

autizmus futás sport macska cica rajz művészet

autizmus futás sport macska cica rajz művészet

autizmus futás sport macska cica rajz művészet

0 Tovább

Lesz úszni, avagy ritka madár a sportban a Mikuszi-suli

Elképesztően nagy mutatvány egy mindenhonnan kilógó gyerekkel hétköznapi életet élni. A hétköznapi élet alatt a másnak alapvető dolgokat értem, amit én is szeretnék megadni a gyerekemnek. Barátokat, bandázást a szokványos értelemben talán nem fogok Ábel körül látni, amit nehéz végignézni, elfogadni, de tudom, hogy nagyon sokan szeretik, és azt is, hogy ezt érzi. De azt, hogy amíg a haverok gyerekei sportolnak, különórákra járnak, zsúrokban buliznak a többiekkel, nyáron együtt nyaralnak, együtt mozog a család mindenhová, a boltig, vagy az augusztusi esküvőszezon állomásaira, addig Ábel az iskola és az otthon közötti vonalon mozogjon, azt nem fogadom el! Bár már ez utóbbiért is minden nap hálát rebegek a szélrózsa minden irányába. Daniss-Bodó Eszter írása.

Amikor a lányomat írattam be úszni, dőzsöltem a lehetőségekben. Iskola, edzések, csupa páratlan lehetőség, ahol kiélheti magát. Amikor Ábel végtelen energiáit szerettem volna mederbe terelni, már jóval kisebb volt a kupac. Fejlesztési lehetőség, ilyen-olyan terápia akad már bőven. Mintha mindenhonnan azt hallanám: fejleszteni lehet, megtanítani nem. Az autista gyerekek számára is látogatható, egyszerű különórák köre egyelőre nagyon szűk.

0 Tovább

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek