Autizmussal élő fiatalok grafikáiból inspirálódva készítettek egyedi ékszereket és designtárgyakat kortárs ékszertervező művészek és neves designerek. Az Autistic Art Alapítvány éves jótékonysági estjén az autista fiatalok izgalmas grafikái mellett többek között nyakláncok, fülbevalók, kisbútorok, karkötők, kitűzők is kalapács alá kerültek

Az Autistic Art kezdeményezésében idén 18 ékszertervező művész, egy képzőművész és 7 designer vett részt, és alkotott egyedi tárgyakat, ékszereket egy kiválasztott autista alkotó munkáiból inspirálódva. A tavaly már nagy sikert aratott együttműködés a Filter Galéria ékszertervező művészeivel idén Halasi Rita Mária designszakértő, kurátor által javasolt designerekkel egészült ki. A Virág Judit által vezetett aukción többek között ékszerek, táskák, kisbútorok is kalapács alá kerültek az ihletadó grafikákkal együtt.

autizmus autistic art jótékonyság művészet aukció gryllus dorka osvárt andrea

Fotó: Bugár Máté

A művészeknek olyan tárgyakat kellett alkotniuk, amelyeken a saját stílusuk mellett a választott autista alkotó stílusa is visszaköszön. Többeket, köztük Abonyi Almát és Huber Kingát, egy számukra teljesen új technika elsajátítására inspiráltak a rajzok. Többek között gyűrűk, fülbevalók, nyakláncok, karkötők, táskák, kisbútorok és designtárgyak kerültek kalapács alá az alapítvány jótékonysági aukcióján.

 

Gera Noémi, ékszertervező művész egyik választása Pados Zulejka képeire esett. „Zulejka képei nagyon megrendítőek számomra. Azt érzem, hogy én sok szintjét nem is értem, érzem és mégis olyan zsigeri reakciót vált ki belőlem. Ugyanakkor hihetetlen színérzéke van, a színeket úgy rakja egymás mellé, hogy egész elképedtem” – mondta a tervező.

autizmus autistic art jótékonyság művészet aukció gryllus dorka osvárt andrea

Fotó: Viszlay Márk, Stylist: Lakatos Márk, Smink: Pacsuta Ágnes, Haj: Horváth Lilia

Az elkészült tárgyak Gryllus Dorkát, az Autistic Art Alapítvány jószolgálati nagykövetét is lenyűgözték. „ Három éve támogatom az alapítványt és többször jártam már az autista fiatalokat ellátó lakóotthonokban. Jó látni, hogy az otthonok dolgozói milyen fantasztikus munkát végeznek, hogy ezek a fiatalok a számukra megfelelő környezetben élhessenek, hiszen nekik az otthonok jelentik a biztonságot” - mondta.

autizmus autistic art jótékonyság művészet aukció gryllus dorka osvárt andrea

Fotó: Viszlay Márk, Stylist: Lakatos Márk, Smink: Pacsuta Ágnes, Haj: Horváth Lilia

A tárgyakat inspiráló grafikák az alapítvány művészeti foglalkozásain készülnek. Az országban egyedülálló művészetterápiás program jelenleg hat otthonban érhető el Tarr Hajnalka képzőművész vezetésével.

„Az Autistic Art Alapítvány egyik célja, hogy megmutassa: autista fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró termékek, és ezek a fiatalok is hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak. Büszkék vagyunk a különleges művészetterápiás foglalkozásainkra, amelyek terápiaként és egyedi forrásteremtésként is működnek” - mondta Jaksity György, az Autistic Art Alapítvány alapítója.

Az alapítvány azon dolgozik, hogy az autizmussal élők társadalmi megbecsülését erősítse, életkörülményeit javítsa: 11 magyarországi, civil fenntartású autista lakóotthont támogat nem anyagi és anyagi jellegű juttatásokkal, valamint egy egyedülálló művészetterápiás programot is fenntart.

A legújabb kutatások szerint minden 67. ember autizmussal él, így ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Az autizmussal élők helyzete Magyarországon meglehetősen mostoha: miközben az érintett családoknak nagyon komoly anyagi terhet jelent egy-egy autista ellátása, az állami támogatás mértéke messze elmarad a nyugat-európai szintekhez képest.

Az elmúlt 10 évben, a nem anyagi támogatáson túl több mint 130 millió forinttal járult hozzá az alapítvány a civil fenntartású lakóotthonok illetve a művészeti foglakozás fennmaradásához és működéséhez.