Színes fagyit és jól megpakolt tányérokat rajzol az autizmussal élő Kalocsai Nóra. Nóra a Miskolci Autista Alapítvány autista fiataloknak fenntartott otthonának lakója, rajzain a jellegzetes, eltúlzott emberalakok mellett egyre gyakrabban jelennek meg a különböző ételek is.

Az autizmussal élők zárt világát az alkotásaikon keresztül a külvilág is jobban megismerheti. Nóri például egyre jobban érdeklődik a különböző ételek iránt, és ez a rajzain is látszik. Az autizmushoz gyakran társulnak különböző étkezési problémák: van, aki csak egyféle ételt hajlandó enni, míg mások nem tudnak ellenállni az ételeknek, és addig esznek, amíg csak bírnak.

autistic art;  autizmus autista étel

„Az autizmus spektrumzavar esetén gyakoriak az étkezéssel kapcsolatos problémák, egyes kutatások szerint akár 90 százalék felett is lehet a táplálkozási problémák előfordulásának aránya. Az autista gyermekek és felnőttek táplálkozási problémái széles skálán mozognak: vannak keveset vagy kevés féle ételt elfogadó autisták, de jellegzetes probléma az új ételek elutasítása, a megszokott ételhez való ragaszkodás, illetve van, aki túl sokat vagy étkezésre nem alkalmas dolgokat is eszik” – mondta Őszi Tamásné Patrícia, gyógypedagógus. 

A szakember hozzátette, hogy a problémák háttere igen összetett: állhatnak orális-motoros problémák (rágási, nyelési nehézségek, renyhe nyelvmozgás), szenzoros problémák (hiperérzékenység illatokra, ízekre, állagra) éppúgy, mint az állandósághoz való ragaszkodás, társas kommunikációs nehézségek is mögötte.

autistic art;  autizmus autista étel

Kalocsai Nóra az Autistic Art Művészeti Program keretében rajzol, a különleges foglalkozások 6 autistákat ellátó lakóotthonban érhetőek el. Az autista gyerekek és felnőttek jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen, ezért is fontos számunkra a művészetterápia. Az Autistic Art Alapítvány az országban egyedül biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, és mára 9 ezer darabos autista rajzgyűjteménnyel rendelkezik.