„Ez az első hely, ahol Nóri helyén érzi magát, ahol boldog” – mondja Nóri anyukája.

Kalocsai Nóra a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él. A lakóotthonok a fiatalok számára az önállósodás egy formáját kínálják, ahol közösségben lehetnek, amennyiben állapotuk megengedi dolgozhatnak, alkothatnak. Nóri anyukája elmondta, hogy bár hosszú időbe telt, és nagyon nehezére esett elengedni a gyerekét, de most már a lakóotthon a második otthona, ahol jól érzi magát, és itt ő is biztonságban tudhatja a gyerekét. 

Mindig bizonygatom Nórival, a rajzokkal, másoknak is, hogy nézzék meg: az ő boldogsága a legfontosabb  - teszi hozzá Nóri anyukája.

autizmus rajz autizmus világnapja művészet otthon barátság

Nóri 2014 óta vesz részt az Autistic Art Alapítvány művészetterápiás foglalkozásán. Nagyon fontosak a barátai, és gyakran rajzolja le őket. A figurák látszólag hasonlóak egymáshoz, de jó szeme van ahhoz, hogy meglássa az emberek jellegzetes tulajdonságait. Ezekkel a rajzokkal spirálfüzeteket tölt tele, amelyeket általában magával hord. Az autizmussal élők számára gyakran fontos az állandóság: Nóra nagy kedvence például a filctoll, ezzel szeret a leginkább rajzolni.

autizmus rajz autizmus világnapja művészet otthon barátság

Nóri rajzai azóta pulóvereken is megjelentek, illetve ékszertervezőket is megihlettek.