Alapítványunk ezentúl Autistic Art Alapítvány néven működik tovább. Az új név segít abban, hogy az Autistic Art márkát, és annak termékeit könnyebben megtalálják és összekössék az alapítvánnyal az érdeklődők.

Az Autistic Art Alapítvány – amely eddig Mosoly Otthon Alapítvány néven működött - célja, hogy az autisták életkörülményeit javítsa, társadalmi integrációjukat segítse.

Az elmúlt nyolc évben az alapítvány több mint 130 millió forinttal támogatott 11 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott civil fenntartású bentlakásos otthont, ahol 217 fiatalt látnak el. Az otthonok komoly anyagi gondokkal küzdenek: sok esetben problémát okoz a számlák és a bérek kifizetése.

Miért pont a lakóotthonok?

Azokra a 16 éves kort betöltött autistákra, akik önálló életvitelre nem, vagy csak korlátozottan képesek vagy a fogyatékosokat ellátó intézmények várnak, vagy örök gyermekként szüleikkel egy háztartásban maradnak.

Ha kikerülnek a közösségből, ahol kitartó munkával eredményeket értek el, és tovább csökkennek az intézményesített megoldások a tanulásra, terápiás fejlődésre, illetve a társadalmi integrációra, akkor a fejlődésük hamar semmissé válhat.

Az alapítvány célja, hogy azokat az otthonokat támogassa, ahol a fiataloknak lehetőségük van megfelelő környezetben emberhez méltó életet élni. A megfelelő környezetben ugyanis nagymértékben csökkenthetőek az autisták viselkedési és beilleszkedési nehézségei.

Mit csinálunk még?

1. Különleges művészetterápia

Az alapítvány az otthonok támogatásán kívül az Autistic Art Művészeti Programot is fenntartja. Ez a különleges program az országban egyedül biztosít olyan művészetterápiás foglalkozást kortárs művészeti szemlélettel, amely mindenben megfelel az autisták igényeinek. Az alapítvány 2010-ben indította el művészeti foglalkozásait Tarr Hajnalka képzőművész vezetésével, amely jelenleg hat otthonban érhető el.

A foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. Az eddig több mint kilencezer darabos autista rajzgyűjteményen keresztül az érdeklődők megismerhetik az autizmussal élők izgalmas világát, gondolkodásmódját.

2. Dizájntermékek autistáktól

A művészeti foglalkozásokon születő alkotásokat kiállításokon mutatja be az alapítvány, valamint aukciókon bocsátja árverésre. A kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art dizájnmárka termékein. Az Autistic Art termékek eladásából származó bevételt, valamint az aukciókon befolyt összeget teljes egészében a lakóotthonok támogatására fordítja az alapítvány.

A fiatal autista művészek motívumai jelenleg selyemsálak mellett noteszeket és iskolai füzeteket, boros címkéket, csokoládékat díszítenek. A márka elismert dizájnerekkel működik együtt: a KELE Clothing segítségével a grafikákkal díszített unisex pulóverek második kollekciója készült el, míg az Artista Studio gyönyörű selyemruhákat álmodott meg a minták felhasználásával.

Ha tetszett, kövess minket a Facebookon!