Adventi készülődés

Daniss-Bodó Eszter írása.

Minden reggel látok egy családot a metróban. Egy nő, két, szőke, az enyémekhez hasonló korú gyerekkel a mozgólépcsőn. Nem tudom, hogy idősebb anyuka, vagy nagyon fiatal nagymama lehet. Minden reggel pontban 7:50-kor jönnek felfelé a metróból, oroszul beszélnek, illetve leginkább a nő beszél a két gyerekhez. Sosem vagyok hozzájuk annyira közel, hogy hallgatózhassak, de úgy tűnik, mint egy reggeli eligazítás, ami pontosan a lépcső aljától a tetejéig tart. Mindenki teljes lényével jelen van. Minden pillanat konkrét, és komoly. Nyugodtan, figyelmesen hallgatják a gyerekek az infókat, néha a felnőttre néznek és bólintanak. A felnőtt ilyenkor látszólag átugrik a következő napirendi pontra, újabb bólintás. Senki nem mosolyog, senki nem nevet, mégis teljes béke van. Mindenki tudja a dolgát, és egy ugrásra kész ejtőernyős koncentrációjával várja, hogy lelépjen a lépcsőről. Ahogy a hölgy az egyikhez fűzött mondandójával végzett, kiosztja a puszikat, és a delikvens elindul felfelé. Jön a másik, intelmek, puszik, indulás gyalog fel a lépcsőn. Amíg nincsenek fagyok, a gyerekek rollerrel a hátukon utaznak, amit felfelé menet széthajtogatnak, és suhanásra készen várják, hogy vízszintesbe érjenek. Mire a mama felér, a két gyerek már el is hagyta a terepet, és úton van a célja felé, az iskoláig már egyedül mennek. Minden rendben van.

0 Tovább

Lesz úszni, avagy ritka madár a sportban a Mikuszi-suli

Elképesztően nagy mutatvány egy mindenhonnan kilógó gyerekkel hétköznapi életet élni. A hétköznapi élet alatt a másnak alapvető dolgokat értem, amit én is szeretnék megadni a gyerekemnek. Barátokat, bandázást a szokványos értelemben talán nem fogok Ábel körül látni, amit nehéz végignézni, elfogadni, de tudom, hogy nagyon sokan szeretik, és azt is, hogy ezt érzi. De azt, hogy amíg a haverok gyerekei sportolnak, különórákra járnak, zsúrokban buliznak a többiekkel, nyáron együtt nyaralnak, együtt mozog a család mindenhová, a boltig, vagy az augusztusi esküvőszezon állomásaira, addig Ábel az iskola és az otthon közötti vonalon mozogjon, azt nem fogadom el! Bár már ez utóbbiért is minden nap hálát rebegek a szélrózsa minden irányába. Daniss-Bodó Eszter írása.

Amikor a lányomat írattam be úszni, dőzsöltem a lehetőségekben. Iskola, edzések, csupa páratlan lehetőség, ahol kiélheti magát. Amikor Ábel végtelen energiáit szerettem volna mederbe terelni, már jóval kisebb volt a kupac. Fejlesztési lehetőség, ilyen-olyan terápia akad már bőven. Mintha mindenhonnan azt hallanám: fejleszteni lehet, megtanítani nem. Az autista gyerekek számára is látogatható, egyszerű különórák köre egyelőre nagyon szűk.

0 Tovább

Egyedi ékszerek és designtárgyak kerültek kalapács alá

Autizmussal élő fiatalok grafikáiból inspirálódva készítettek egyedi ékszereket és designtárgyakat kortárs ékszertervező művészek és neves designerek. Az Autistic Art Alapítvány éves jótékonysági estjén az autista fiatalok izgalmas grafikái mellett többek között nyakláncok, fülbevalók, kisbútorok, karkötők, kitűzők is kalapács alá kerültek

Az Autistic Art kezdeményezésében idén 18 ékszertervező művész, egy képzőművész és 7 designer vett részt, és alkotott egyedi tárgyakat, ékszereket egy kiválasztott autista alkotó munkáiból inspirálódva. A tavaly már nagy sikert aratott együttműködés a Filter Galéria ékszertervező művészeivel idén Halasi Rita Mária designszakértő, kurátor által javasolt designerekkel egészült ki. A Virág Judit által vezetett aukción többek között ékszerek, táskák, kisbútorok is kalapács alá kerültek az ihletadó grafikákkal együtt.

autizmus autistic art jótékonyság művészet aukció gryllus dorka osvárt andrea

Fotó: Bugár Máté

A művészeknek olyan tárgyakat kellett alkotniuk, amelyeken a saját stílusuk mellett a választott autista alkotó stílusa is visszaköszön. Többeket, köztük Abonyi Almát és Huber Kingát, egy számukra teljesen új technika elsajátítására inspiráltak a rajzok. Többek között gyűrűk, fülbevalók, nyakláncok, karkötők, táskák, kisbútorok és designtárgyak kerültek kalapács alá az alapítvány jótékonysági aukcióján.

0 Tovább

Képzőművészeti vásárra mennek az autista fiatalok alkotásai

Autizmussal élő fiatalok grafikái és az ezeken alapuló kortárs ékszerek, designtárgyakat mutatkoznak be az Art Market Budapest Monofocus című kiállításán 2016. október 13-16-ig. Az Autistic Art célja, hogy megmutassa autizmussal élők közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró tárgyak.

Autista fiatalok grafikái adtak ihletet a Filter Galéria kortárs ékszertervező művészeinek és hazai designereknek. Az elkészült egyedi ékszerek és designtárgyak az Art Market Budapest Monofocus című kiállítása keretében mutatkoznak be.

0 Tovább

Elismert dizájnmárka autista fiatalok alkotásaiból

Autizmussal élő alkotók grafikáit használja fel dizájntermékek megalkotásához az Autistic Art. A dizájn tudatos, stratégiai használatáért a kezdeményezést a Magyar Formatervezési Tanács is elismerte. A Design Management Díj elismerő oklevelében azok a cégek részesültek idén, amelyeknek sajátjuk a dizájntudatos vállalatirányítás.

Autista fiatalok bevonásával hoz létre prémiumkategóriás termékeket az Autistic Art márka. A jótékony dizájntermékeket megálmodó Autistic Artot dizájntudatos működéséért a Magyar Formatervezési Tanács a Design Management Díj elismerő oklevelével jutalmazta. Olyan cégeket jelöltek elismerésre, amelyeknek sajátjuk a designtudatos vállalatirányítás.

#autisticart #design #dizájn #művészet #autizmus

A hazai designszakma kitüntetését odaítélő bizottság szerint az Autistic Art márkánál a dizájn új fizikai és társadalmi kontextusba helyezi a grafikákat, kiemeli egyediségüket, és többletértéket teremt a fogyasztók számára. A márka ezzel túllép a klasszikus jótékonysági mechanizmuson, piaci szempontból versenyképes, exkluzív terméket hoz létre úgy, hogy közben emeli az autizmussal élők emberi és társadalmi méltóságát.

0 Tovább

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek