Képzőművészeti vásárra mennek az autista fiatalok alkotásai

Autizmussal élő fiatalok grafikái és az ezeken alapuló kortárs ékszerek, designtárgyakat mutatkoznak be az Art Market Budapest Monofocus című kiállításán 2016. október 13-16-ig. Az Autistic Art célja, hogy megmutassa autizmussal élők közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró tárgyak.

Autista fiatalok grafikái adtak ihletet a Filter Galéria kortárs ékszertervező művészeinek és hazai designereknek. Az elkészült egyedi ékszerek és designtárgyak az Art Market Budapest Monofocus című kiállítása keretében mutatkoznak be.

0 Tovább

Elismert dizájnmárka autista fiatalok alkotásaiból

Autizmussal élő alkotók grafikáit használja fel dizájntermékek megalkotásához az Autistic Art. A dizájn tudatos, stratégiai használatáért a kezdeményezést a Magyar Formatervezési Tanács is elismerte. A Design Management Díj elismerő oklevelében azok a cégek részesültek idén, amelyeknek sajátjuk a dizájntudatos vállalatirányítás.

Autista fiatalok bevonásával hoz létre prémiumkategóriás termékeket az Autistic Art márka. A jótékony dizájntermékeket megálmodó Autistic Artot dizájntudatos működéséért a Magyar Formatervezési Tanács a Design Management Díj elismerő oklevelével jutalmazta. Olyan cégeket jelöltek elismerésre, amelyeknek sajátjuk a designtudatos vállalatirányítás.

#autisticart #design #dizájn #művészet #autizmus

A hazai designszakma kitüntetését odaítélő bizottság szerint az Autistic Art márkánál a dizájn új fizikai és társadalmi kontextusba helyezi a grafikákat, kiemeli egyediségüket, és többletértéket teremt a fogyasztók számára. A márka ezzel túllép a klasszikus jótékonysági mechanizmuson, piaci szempontból versenyképes, exkluzív terméket hoz létre úgy, hogy közben emeli az autizmussal élők emberi és társadalmi méltóságát.

0 Tovább

T-betű - Gyerek felirattal

Kezdetben óriási dilemma volt, hogy kell-e vagy sem. Ma már sajnálok minden egyes alkalmat, amikor nem volt kéznél. Daniss-Bodó Eszter írása.

Autista gyerek szülőjeként évekig jártam-keltem feszengve, szorongva, hogy Ábel mikor tör ki rohamokban, mikor tesz olyat, ami nem fér bele a közösségi létbe, az átlag gyerek elfogadott viselkedési mintáiba. Van az a szorongó érzés, amikor tudod, hogy ez most megint gáz lesz, kész kamikáze akció, de kimenni, bevásárolni, akkor is muszáj. Vajon elég gyors leszek-e, hogy megelőzzem a bajt, amikor kicsi, de annál fürgébb testével átgázol valakin, lerámolja a boltban azt is, amit nem kéne, visong, ahol nem kéne, feltörli magával a padlót ott is, ahol nem kéne, nyargalászik ott is, ahol tilos, bemegy a kijáraton, ugrál a mintadarabon, holott még eladnák, ruhástul úszik a szökőkútban, pedig hát, és bemegy a zárt üzletbe, nem jön ki a zárt üzletből, beleül a néni ölébe, akit nem ismer,megeszi a néni fagyiját, de csak a tetejét, a többit visszaadja.

7 Tovább

Fagyi autista szemmel

Színes fagyit és jól megpakolt tányérokat rajzol az autizmussal élő Kalocsai Nóra. Nóra a Miskolci Autista Alapítvány autista fiataloknak fenntartott otthonának lakója, rajzain a jellegzetes, eltúlzott emberalakok mellett egyre gyakrabban jelennek meg a különböző ételek is.

Az autizmussal élők zárt világát az alkotásaikon keresztül a külvilág is jobban megismerheti. Nóri például egyre jobban érdeklődik a különböző ételek iránt, és ez a rajzain is látszik. Az autizmushoz gyakran társulnak különböző étkezési problémák: van, aki csak egyféle ételt hajlandó enni, míg mások nem tudnak ellenállni az ételeknek, és addig esznek, amíg csak bírnak.

autistic art;  autizmus autista étel

„Az autizmus spektrumzavar esetén gyakoriak az étkezéssel kapcsolatos problémák, egyes kutatások szerint akár 90 százalék felett is lehet a táplálkozási problémák előfordulásának aránya. Az autista gyermekek és felnőttek táplálkozási problémái széles skálán mozognak: vannak keveset vagy kevés féle ételt elfogadó autisták, de jellegzetes probléma az új ételek elutasítása, a megszokott ételhez való ragaszkodás, illetve van, aki túl sokat vagy étkezésre nem alkalmas dolgokat is eszik” – mondta Őszi Tamásné Patrícia, gyógypedagógus. 

A szakember hozzátette, hogy a problémák háttere igen összetett: állhatnak orális-motoros problémák (rágási, nyelési nehézségek, renyhe nyelvmozgás), szenzoros problémák (hiperérzékenység illatokra, ízekre, állagra) éppúgy, mint az állandósághoz való ragaszkodás, társas kommunikációs nehézségek is mögötte.

autistic art;  autizmus autista étel

Kalocsai Nóra az Autistic Art Művészeti Program keretében rajzol, a különleges foglalkozások 6 autistákat ellátó lakóotthonban érhetőek el. Az autista gyerekek és felnőttek jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen, ezért is fontos számunkra a művészetterápia. Az Autistic Art Alapítvány az országban egyedül biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, és mára 9 ezer darabos autista rajzgyűjteménnyel rendelkezik.

0 Tovább

Nevet váltottunk!

Alapítványunk ezentúl Autistic Art Alapítvány néven működik tovább. Az új név segít abban, hogy az Autistic Art márkát, és annak termékeit könnyebben megtalálják és összekössék az alapítvánnyal az érdeklődők.

Az Autistic Art Alapítvány – amely eddig Mosoly Otthon Alapítvány néven működött - célja, hogy az autisták életkörülményeit javítsa, társadalmi integrációjukat segítse.

Az elmúlt nyolc évben az alapítvány több mint 130 millió forinttal támogatott 11 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott civil fenntartású bentlakásos otthont, ahol 217 fiatalt látnak el. Az otthonok komoly anyagi gondokkal küzdenek: sok esetben problémát okoz a számlák és a bérek kifizetése.

Miért pont a lakóotthonok?

Azokra a 16 éves kort betöltött autistákra, akik önálló életvitelre nem, vagy csak korlátozottan képesek vagy a fogyatékosokat ellátó intézmények várnak, vagy örök gyermekként szüleikkel egy háztartásban maradnak.

Ha kikerülnek a közösségből, ahol kitartó munkával eredményeket értek el, és tovább csökkennek az intézményesített megoldások a tanulásra, terápiás fejlődésre, illetve a társadalmi integrációra, akkor a fejlődésük hamar semmissé válhat.

Az alapítvány célja, hogy azokat az otthonokat támogassa, ahol a fiataloknak lehetőségük van megfelelő környezetben emberhez méltó életet élni. A megfelelő környezetben ugyanis nagymértékben csökkenthetőek az autisták viselkedési és beilleszkedési nehézségei.

Mit csinálunk még?

1. Különleges művészetterápia

Az alapítvány az otthonok támogatásán kívül az Autistic Art Művészeti Programot is fenntartja. Ez a különleges program az országban egyedül biztosít olyan művészetterápiás foglalkozást kortárs művészeti szemlélettel, amely mindenben megfelel az autisták igényeinek. Az alapítvány 2010-ben indította el művészeti foglalkozásait Tarr Hajnalka képzőművész vezetésével, amely jelenleg hat otthonban érhető el.

A foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. Az eddig több mint kilencezer darabos autista rajzgyűjteményen keresztül az érdeklődők megismerhetik az autizmussal élők izgalmas világát, gondolkodásmódját.

2. Dizájntermékek autistáktól

A művészeti foglalkozásokon születő alkotásokat kiállításokon mutatja be az alapítvány, valamint aukciókon bocsátja árverésre. A kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art dizájnmárka termékein. Az Autistic Art termékek eladásából származó bevételt, valamint az aukciókon befolyt összeget teljes egészében a lakóotthonok támogatására fordítja az alapítvány.

A fiatal autista művészek motívumai jelenleg selyemsálak mellett noteszeket és iskolai füzeteket, boros címkéket, csokoládékat díszítenek. A márka elismert dizájnerekkel működik együtt: a KELE Clothing segítségével a grafikákkal díszített unisex pulóverek második kollekciója készült el, míg az Artista Studio gyönyörű selyemruhákat álmodott meg a minták felhasználásával.

Ha tetszett, kövess minket a Facebookon!

0 Tovább

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek