Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fagyi autista szemmel

Színes fagyit és jól megpakolt tányérokat rajzol az autizmussal élő Kalocsai Nóra. Nóra a Miskolci Autista Alapítvány autista fiataloknak fenntartott otthonának lakója, rajzain a jellegzetes, eltúlzott emberalakok mellett egyre gyakrabban jelennek meg a különböző ételek is.

Az autizmussal élők zárt világát az alkotásaikon keresztül a külvilág is jobban megismerheti. Nóri például egyre jobban érdeklődik a különböző ételek iránt, és ez a rajzain is látszik. Az autizmushoz gyakran társulnak különböző étkezési problémák: van, aki csak egyféle ételt hajlandó enni, míg mások nem tudnak ellenállni az ételeknek, és addig esznek, amíg csak bírnak.

autistic art;  autizmus autista étel

„Az autizmus spektrumzavar esetén gyakoriak az étkezéssel kapcsolatos problémák, egyes kutatások szerint akár 90 százalék felett is lehet a táplálkozási problémák előfordulásának aránya. Az autista gyermekek és felnőttek táplálkozási problémái széles skálán mozognak: vannak keveset vagy kevés féle ételt elfogadó autisták, de jellegzetes probléma az új ételek elutasítása, a megszokott ételhez való ragaszkodás, illetve van, aki túl sokat vagy étkezésre nem alkalmas dolgokat is eszik” – mondta Őszi Tamásné Patrícia, gyógypedagógus. 

A szakember hozzátette, hogy a problémák háttere igen összetett: állhatnak orális-motoros problémák (rágási, nyelési nehézségek, renyhe nyelvmozgás), szenzoros problémák (hiperérzékenység illatokra, ízekre, állagra) éppúgy, mint az állandósághoz való ragaszkodás, társas kommunikációs nehézségek is mögötte.

autistic art;  autizmus autista étel

Kalocsai Nóra az Autistic Art Művészeti Program keretében rajzol, a különleges foglalkozások 6 autistákat ellátó lakóotthonban érhetőek el. Az autista gyerekek és felnőttek jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen, ezért is fontos számunkra a művészetterápia. Az Autistic Art Alapítvány az országban egyedül biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, és mára 9 ezer darabos autista rajzgyűjteménnyel rendelkezik.

0 Tovább

Nevet váltottunk!

Alapítványunk ezentúl Autistic Art Alapítvány néven működik tovább. Az új név segít abban, hogy az Autistic Art márkát, és annak termékeit könnyebben megtalálják és összekössék az alapítvánnyal az érdeklődők.

Az Autistic Art Alapítvány – amely eddig Mosoly Otthon Alapítvány néven működött - célja, hogy az autisták életkörülményeit javítsa, társadalmi integrációjukat segítse.

Az elmúlt nyolc évben az alapítvány több mint 130 millió forinttal támogatott 11 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott civil fenntartású bentlakásos otthont, ahol 217 fiatalt látnak el. Az otthonok komoly anyagi gondokkal küzdenek: sok esetben problémát okoz a számlák és a bérek kifizetése.

Miért pont a lakóotthonok?

Azokra a 16 éves kort betöltött autistákra, akik önálló életvitelre nem, vagy csak korlátozottan képesek vagy a fogyatékosokat ellátó intézmények várnak, vagy örök gyermekként szüleikkel egy háztartásban maradnak.

Ha kikerülnek a közösségből, ahol kitartó munkával eredményeket értek el, és tovább csökkennek az intézményesített megoldások a tanulásra, terápiás fejlődésre, illetve a társadalmi integrációra, akkor a fejlődésük hamar semmissé válhat.

Az alapítvány célja, hogy azokat az otthonokat támogassa, ahol a fiataloknak lehetőségük van megfelelő környezetben emberhez méltó életet élni. A megfelelő környezetben ugyanis nagymértékben csökkenthetőek az autisták viselkedési és beilleszkedési nehézségei.

Mit csinálunk még?

1. Különleges művészetterápia

Az alapítvány az otthonok támogatásán kívül az Autistic Art Művészeti Programot is fenntartja. Ez a különleges program az országban egyedül biztosít olyan művészetterápiás foglalkozást kortárs művészeti szemlélettel, amely mindenben megfelel az autisták igényeinek. Az alapítvány 2010-ben indította el művészeti foglalkozásait Tarr Hajnalka képzőművész vezetésével, amely jelenleg hat otthonban érhető el.

A foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. Az eddig több mint kilencezer darabos autista rajzgyűjteményen keresztül az érdeklődők megismerhetik az autizmussal élők izgalmas világát, gondolkodásmódját.

2. Dizájntermékek autistáktól

A művészeti foglalkozásokon születő alkotásokat kiállításokon mutatja be az alapítvány, valamint aukciókon bocsátja árverésre. A kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art dizájnmárka termékein. Az Autistic Art termékek eladásából származó bevételt, valamint az aukciókon befolyt összeget teljes egészében a lakóotthonok támogatására fordítja az alapítvány.

A fiatal autista művészek motívumai jelenleg selyemsálak mellett noteszeket és iskolai füzeteket, boros címkéket, csokoládékat díszítenek. A márka elismert dizájnerekkel működik együtt: a KELE Clothing segítségével a grafikákkal díszített unisex pulóverek második kollekciója készült el, míg az Artista Studio gyönyörű selyemruhákat álmodott meg a minták felhasználásával.

Ha tetszett, kövess minket a Facebookon!

0 Tovább

9 ezernél tartanak az autisták

Rajzokkal igyekeznek kifejezni magukat. Elég jól csinálják.

Zoltán Gábor autizmussal élő fiatal, a Miskolci Autista Alapítvány otthonának lakója, íme az egyik alkotása.

autistic art mosoly otthon alapítvány autizmus művészet művészetterápia rajz

Az autizmussal élők fiatalok mintegy 40 százaléka nem beszél: az autisták összefüggések helyett inkább képben gondolkodnak, ezért fontos számukra a rajzolás. A rajzaikon keresztül ki tudják fejezni magukat, és a külvilág is megismerheti különleges gondolataikat. A képek megállják a helyüket a kortárs művészek alkotásai mellett is.

 A Mosoly Otthon Alapítvány képzőművészeti szemléletű művészetterápiás foglakozásokat tart 6 magyarországi autistákat ellátó lakóotthonban, az egyik ilyen foglalkozáson készítette a fenti képet Zoltán Gábor. A foglalkozások keretében 2010 óta több mint 9 ezer rajz készült.

„Bizonyos alkotóktól már több száz darabos grafikai sorozatunk is van. Célunk, hogy a gyűjteményünk elérhető legyen olyan érdeklődők, kutatók, egyetemi hallgatók számára, akik kifejezetten érdeklődnek az autizmussal élő emberek rajzi világa iránt” – mondta Tarr Hajnalka, kortárs képzőművész, a program vezetője.

Ha tetszett, kövess minket a Facebookon!

0 Tovább

Százezreket fagyiztak össze az autistáknak

Fagyizással támogathatták az autizmussal élőket áprilisban a Fragola Fagylaltozók vendégei. Az április 2-i autizmus világnapján a külön erre az alkalomra kreált kékáfonyás-bodzás fagyit fél áron kóstolhatták meg az érdeklődők, áprilisban pedig minden második gombóc fagyi árával a Mosoly Otthon Alapítványt támogatták a fagyizók.

moha autizmus autistic art gryllus dorka fagylalt

Az akció során több mint 250 ezer forint folyt be, ebből az összegből az alapítvány 11 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott civil fenntartású bentlakásos otthont támogat, ahol összesen 217 autista fiatalt látnak el.

moha autizmus autistic art gryllus dorka fagylalt

Magyarországon minden századik ember autista, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság.

Bár sokakat érint, az autisták helyzete itthon meglehetősen mostoha: miközben az érintett családoknak nagyon komoly anyagi terhet jelent egy-egy autista ellátása, az állami támogatás mértéke messze elmarad a nyugat európai szintektől. 

Ha tetszett, kövess minket a Facebookon!

0 Tovább

Aki sír, az itatja az egereket - egy autizmussal élő szemével 

Az autizmussal élők az átvitt értelmű kijelentéseket, metaforákat nehezen értik. Sok esetben szó szerint veszik azt, amit hallanak. Csongor is így járhatott. 

Feltehetően azt hallotta valamikor, hogy, aki sír, az itatja az egereket. Majd így rajzolt le egy temetést. 

A részletekre érdemes figyelni:

Ha tetszett, kövess minket a Facebookon! 

0 Tovább

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek