Autista fiatalok felnagyított rajzait nézhetik meg a látogatók virtuális valóság segítségével az Art Market Budapesten. VR-szemüvegekkel hét alkotó 22 grafikáját tekinthetik meg az eredeti többszörösére nagyítva.
 
Autista fiatalok hatalmasra nagyított rajzai jönnek az Art Market Budapestre. Virtuális valóság (VR) szemüveggel a látogatók a külvilágot kizárva idén is egy teljes kiállítást nézhetnek végig a kortárs képzőművészeti vásáron az Autistic Art Alapítvány és a Walter’s Cube cég együttműködése keretében. A tárlat csak virtuálisan létezik, a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros egyik kiállítótermét digitalizálták a szakemberek, és ebbe a virtuális térbe kerültek az autista fiatalok absztrakt rajzai. A fiatalok egy része ráadásul egyáltalán nem beszél, így a külvilág felé leginkább a rajzaikkal mutathatják meg, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. 


„Különleges módja ez a kiállítás megtekintésének: a virtuális valóságban való lét ugyanis nagyon hasonlít arra, ahogy az autizmussal élők a saját zárt világukban élnek, amiből ritkán lépnek csak ki. A VR-szemüvegeknek köszönhetően a látogatók is egy zárt, belső világba kerülnek: nem kell a külső zavaró ingerekkel foglalkozni, a többi látogatót kerülgetni, nincs hangzavar. Mintha csak zárás után lennénk egy múzeumban” – mondta Tarr Hajnalka, az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának vezetője.  


Idén még egy különlegességgel készültek a szervezők az Art Marketra: a képeket az eredeti méretük többszörösében lehet megnézni. „Ezek a rajzok jellemzően A4-es papírra készültek, a VR azonban lehetőséget ad arra, hogy szintet lépjünk és a képeket akár 2-3 méteresre is nagyítsuk. A technológia ráadásul teljes térbeli élményt nyújt, a látogatók odasétálhatnak a képekhez a virtuális kiállítóteremben” – tette hozzá Tarr Hajnalka. 

Kint marad a valóság
A kiállításon megjelenő rajzok az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának keretében készültek. Az alapítvány 10 civil fenntartású lakóotthont támogat, ahol több mint 200 autizmussal élő fiatalt látnak el. Az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban azonban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően. 


Művészek:
Bálizs Mihály, Bihari lászló, Lakatos Renáta, Pados Zulejka, Stadtmüller Tamás, Varga Máté, Zana Kristóf