Szerelmek és barátságok is születnek az autistákat ellátó lakóotthonokban, ahol olyan fiatalok élnek, akik nem képesek az önálló életvitelre. A közösség azonban számukra is fontos.

Zsolti és Melinda a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonának szerelmespárja, a két fiatal hétvégenként együtt is lakik. Bár az autista fiatalok többsége nehezen alakít ki kapcsolatokat, számukra is fontos a közösség.

A lakóotthonok az önállósodás lehetőségét kínálják a fiataloknak, akik állapotuknak megfelelően például dolgozhatnak is. A miskolci lakóotthonban több szerelmespár is megosztja egymással a hétköznapokat.

Sok fiatal lányhoz hasonlóan Tamara, a miskolci Szimbiózis Alapítvány lakója is szerelemről álmodik. Tamara álmait és vágyait rajzai segítségével fejezi ki: képein valós emberek elevenednek meg, de olyan helyzetekben, amelyeket a fiatal lány nem élhetett meg. Rendszeresen rajzol a szerelemről, házasságról, barátságról.

Az autizmussal élő Tamara rajzai sajátos naplóként is funkcionálnak: gyerekkora óta kizárólag saját magát és a számára fontos embereket rajzolja, például szerelmét, Szilvesztert.