Közel 100 ezer ember érintett az autizmus által Magyarországon

Minden századik ember autizmussal él Magyarországon, a fogyatékosságok közül pedig jelenleg az autizmus spektrumzavarban érintettek száma növekszik a leggyorsabban. Az autisták számára kialakított lakóotthonok mégis komoly anyagi problémákkal és szakemberhiánnyal küzdenek – derül ki az Autistict Art – Mosoly Otthon Alapítvány április 2-ai Autizmus Világnapja alkalmából készült összeállításából. A szervezet célja, hogy az autisták életkörülményeit, társadalmi integrációjukat segítse. Az elmúlt hat évben az alapítvány több mint 120 millió forinttal támogatott 11 autista lakóotthont.

A világon több 100 millió ember él autizmussal, és minden huszadik percben egy újabb esetet diagnosztizálnak, így ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Magyarországon körülbelül 100 ezer ember érintett és 60 ezer diagnosztizált az amerikai AutismSpeaks.org oldal és az Autisták Országos Szövetsége adatai alapján.

Az autizmust az agy veleszületett fejlődési zavara okozza, amely rendkívül változatos fejlődésben és viselkedésben jelenik meg. Ez érinti a kommunikáció és társas viselkedés területét, illetve a környezeti ingerek eltérő észlelését. Az autista gyerekek mintegy 40 százaléka például egyáltalán nem beszél.

 

Nehéz helyzetben

Azokra a 16 éves kort betöltött autistákra, akik önálló életvitelre nem, vagy csak korlátozottan képesek vagy a fogyatékosokat ellátó intézmények várnak, vagy örök gyermekként szüleikkel egy háztartásban maradnak.

„Ha kikerülnek a közösségből, ahol kitartó munkával eredményeket értek el, akkor a fejlődésük hamar semmissé válhat, és tovább csökkennek az intézményesített megoldások a tanulásra, terápiás fejlődésre, illetve a társadalmi integrációra. Az alapítvány célja, hogy azokat az otthonokat támogassa, ahol a fiataloknak lehetőségük van megfelelő környezetben emberhez méltó életet élni” – mondta Jaksity Gyögy, az Autistic Art – Mosoly Otthon Alapítvány létrehozója.

autizmus dizájn mosoly otthon alapítvány

Az alapítvány 11 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott civil fenntartású bentlakásos otthont támogat, ahol összesen 217 autista fiatalt látnak el. Az autisták helyzete Magyarországon meglehetősen mostoha: miközben az érintett családoknak nagyon komoly anyagi terhet jelent egy-egy autista ellátása, az állami támogatás mértéke messze elmarad a nyugat európai szintekhez képest.

Fenntartható gondoskodás

Az alapítvány adatai alapján az otthonok számára komoly problémát jelent a bérek és a működési, közüzemi költségek kifizetése, valamint az autizmus jellegéből adódóan a legtöbb otthon arról számolt be, hogy több szakemberre lenne szükség a fiatalok ellátásához. „Azt látjuk, hogy nagyon sokszor a támogatás csak az akkut problémák kezelésére, a tűzoltásra elég. E nélkül sok helyen már kikapcsolták volna a villanyt vagy nem tudtak volna ételt venni. A célunk egy önmagát hosszú távon fenntartani képes forrás megteremtése. Nagy öröm számunkra, hogy a napokban civil partnerségi szerződést kötöttünk a Magyar Telekommal. A vállalat többek között technikai megoldásokkal, infokommunikációs eszközökkel és szolgáltatásokkal támogatja az autistákat, az önkénteseik pedig az otthonok felújításában segítenek” – tette hozzá Jaksity György.

 

Az otthonok is mindent megtesznek azért, hogy terápiás és pénzügyi célokat egyaránt szolgáló projekteket hozzanak létre. Többek között szociális farm, kézműves műhely létrehozása, energiatakarékos megoldások, illetve az önállóbb életvezetésre képes fiataloknak támogatott lakhatási forma bevezetése szerepel a tervek között.

Kinyílik a világ

Különleges terápiaként és egy fenntartható támogatási forma alapjaként működő Autistic Art Művészeti Program az országban egyedül biztosít olyan művészetterápiás foglalkozást kortárs művészeti szemlélettel, amely mindenben megfelel az autisták igényeinek. Az alapítvány 2010-ben indította el művészeti foglalkozásait Tarr Hajnalka képzőművész vezetésével, a program jelenleg hat otthonban érhető el.

A foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. Rajzolás közben a fiatalok megnyílnak: Zana Kristóf mára az egyik legsikeresebb alkotó. Míg kezdetben csak a papír egyik sarkában satírozott és szülei sem gondolták, hogy bevonható lenne a rajzolásba, a foglalkozások hatására már színekkel tölti meg az egész papírt. Az eddig közel hétezer darabos autista rajzgyűjteményen keresztül az érdeklődők megismerhetik az autizmussal élők izgalmas világát, gondolkodásmódját.

Dizájntermékek autistáktól

A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatja be az alapítvány, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art dizájn divatmárka termékein.

A fiatal autista művészek motívumai jelenleg selyemsálak mellett, t noteszeket és iskolai füzeteket, boros címkéket, csokoládékat díszítenek. A márka elismert dizájnerekkel működik együtt: a KELE Clothing segítségével a grafikákkal díszített unisex pulóverek második kollekciója készült el, míg az Artista Studio gyönyörű selyemruhákat álmodott meg a minták felhasználásával.