Csillaglesen

Gábor autizmussal él és rajong a csillagokért. Azt is kitalálja, ki, milyen csillagjegyben született. Ismeri a csillagképeket, de a világot jobban szereti a számára legnagyobb biztonságot jelentő helyről, a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonának falai közül szemlélni.

A film az Autistic Art Alapítvány és jószolgálati nagykövete, Gryllus Dorka, valamint a Magyar Telekom közreműködésével készült.

A Miskolci Autista Alapítvány otthona egyik annak a 10 magyarországi, civil fenntartású lakóotthonnak, amelyeket az Autistic Art Alapítvány támogat. Az alapítvány azon dolgozik, hogy az intézmények lakóinak emberhez méltó életet, igényeiknek megfelelő körülményeket és ellátást biztosítson. A bentlakók számára az otthonok jelentik a biztonságot, és gyakran a második családot.  A megfelelő környezetben, képességeiket, személyiségüket figyelembe vevő bánásmóddal ugyanis nagymértékben csökkenthetőek az autisták viselkedési és beilleszkedési nehézségei.

0 Tovább

Szerelem az autista lakóotthonokban

Szerelmek és barátságok is születnek az autistákat ellátó lakóotthonokban, ahol olyan fiatalok élnek, akik nem képesek az önálló életvitelre. A közösség azonban számukra is fontos.

Zsolti és Melinda a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonának szerelmespárja, a két fiatal hétvégenként együtt is lakik. Bár az autista fiatalok többsége nehezen alakít ki kapcsolatokat, számukra is fontos a közösség.

A lakóotthonok az önállósodás lehetőségét kínálják a fiataloknak, akik állapotuknak megfelelően például dolgozhatnak is. A miskolci lakóotthonban több szerelmespár is megosztja egymással a hétköznapokat.

Sok fiatal lányhoz hasonlóan Tamara, a miskolci Szimbiózis Alapítvány lakója is szerelemről álmodik. Tamara álmait és vágyait rajzai segítségével fejezi ki: képein valós emberek elevenednek meg, de olyan helyzetekben, amelyeket a fiatal lány nem élhetett meg. Rendszeresen rajzol a szerelemről, házasságról, barátságról.

Az autizmussal élő Tamara rajzai sajátos naplóként is funkcionálnak: gyerekkora óta kizárólag saját magát és a számára fontos embereket rajzolja, például szerelmét, Szilvesztert.

0 Tovább

Főszerepben a mosoly

Kristóf alig beszélő autista fiatalember, aki színes, szélesen mosolygó figurákat rajzol.

Réti Kristóf mosolygós emberfiguráit vélhetően önmagáról mintázza. Általában izgatottan válogat a ceruzák között, ösztönösen ráérez az árnyalatok összhangjára, figurái energikusak. Kristóf színes figuráit gyakran elrejti a kíváncsi szemek elől és átsatírozza rajzait, amíg alig látszik az eredeti mű.

A film az Autistic Art Alapítvány és jószolgálati nagykövete, Gryllus Dorka, valamint a Magyar Telekom közreműködésével készült.

Kristóf a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él, és az Autistic Art művészeti programja keretében alkot. Az autizmussal élők számára a verbális és non verbális kommunikáció nehézséget okoz – 40 százalékuk például egyáltalán nem beszél -, és jellemzően képekben gondolkodnak. Azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában.

Kristóf az emberfigurák mellett szívesen rajzol állatokat is, kék lovacskás rajza Huber Kinga ékszertervező művészt is megihlette, aki az Autistic Art jótékonysági aukciójára készített ékszert a rajz alapján.

0 Tovább

ABBA - egy autizmussal élő rajongó szemével

Az Eurovíziós Dalfesztiválok történetének egyik legnagyobb sikert elérő együttese a svéd Abba: 1974-ben a Waterloo című dalukkal nyerték meg a versenyt és az azóta eltelt évtizedekben is világszerte népszerűek.

A rajongójuk közé tartozik az autizmussal élő Abucki Dávid is, aki a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában él. Dávid az Autistic Art alapítvány által biztosított művészeti program keretében rajzol, és több rajzán is szerepelnek kedvencei, például az ABBA.

autizmus autisticart abba eurovizios dalfesztival a dal popzene

0 Tovább

Áloméletet rajzol magának Tamara

Szerelem, bulik, házasság, első közös otthon: sok fiatalhoz hasonlóan az autizmussal élő Tamara is ezekre vágyik. Azonban számára ezek elérhetetlenek, vágyai és érzései csak a papíron kelnek életre. Több száz elképesztően részletes rajzot készített eddig álmairól, a videóban pedig beszél a szerelméről is.

Az autizmussal élő Tamara rajzai sajátos naplóként is funkcionálnak: álmai és vágyai kelnek életre bennük.

autistic art autizmus rajz gyerek álom

Mihálykó Tamara gyerekkora óta kizárólag saját magát és a számára fontos embereket rajzolja, például szerelmét, Szilvesztert.

A film az Autistic Art Alapítvány és jószolgálati nagykövete, Gryllus Dorka, valamint a Magyar Telekom közreműködésével készült.

0 Tovább

Autistic Art

blogavatar

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 10 autistáknak kialakított lakóotthont.

Utolsó kommentek